Liječnici bježe u mirovinu jer se “boje jeseni”

Liječnici se boje predstojeće jeseni, kazala je na N1 Vesna Potočki Rukavina, liječnica iz zagrebačkog ogranka Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM).

Potočki Rukavina kazala je da su “liječnici primarne zdravstvene zaštite jako zabrinuti uoči jeseni” te da očekuju razgovor s ministrom Vilijem Berošem. “Ovako ovako dalje ne ide”, upozorila je.

“Jako se bojimo jeseni, kada krene sezona virusa, kako ćemo znati prepoznati, gdje su protokoli, kako ćemo raditi. Moramo redizajnirati, prestati gubiti na kvaliteti… Uz to, imamo odlazak kolega u mirovinu, a već nas dvjesto nedostaje. Moram reći da ih je puno preko ljeta otišlo u mirovinu jer se boje ove jeseni“, rekla je, ističući kako je nedavno njena kolegica imala u jednom danu 295 pacijenata.

Pojasnila je da nije samo riječ o obiteljskim liječnicima već i pedijatrima, ginekolozima i stomatolozima koji već deset godina ukazuju da obiteljska medicina mora dobiti primjereno mjesto.

„Sve reforme bile su kozmetičke, a ne s namjerom da se sustav stvarno unaprijedi. Mi smo tijekom korona krize iz dana u dan imali sve veće obveze, ali snašli smo se i zaštitili sekundarnu zdravstvenu zaštitu. Broj poziva bio je ogroman, dnevno smo znali imati i po sto pacijenata u izolaciji“, rekla je Potočki Rukavina te istaknula da su od velike pomoći bili i epidemiolozima budući da su prvi koji poznaju obitelj, kumstva i prijateljstva.

Od ministra očekuju da ih primi i čuje. “Očekujemo rasterećenje, normative, edukacije, otvaranje specijalizacija, a i o tome treba progovoriti: sram me koliko mladi liječnik ima prihoda, a što sve vidi u toj covid ambulanti“, poručila je Potočki Rukavina.

Komentiraj