Liječnica iz Siska: “Oštećene zgrade prijete šatorima s pacijentima”

Šefica Hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit, koja i sama radi u teško oštećenoj sisačkoj bolnici, upozorila je u nedjelju da su zgrade u kojima ona i drugi liječnici rade nesigurne te da prijete da s novim potresima padnu na šatore u kojima zbrinjavaju bolesnike.

Također, kako je rekla za ‘Točku na tjedan’, tvrdi da postoji i prijetnja novog proboja koronavirusa jer se u tim uvjetima ne mogu adekvatno testirati niti na vrijeme izolirati pacijente pozitivne na koronavirus. “Mi sada nažalost kada hospitaliziramo pacijente ih hospitaliziramo u šatore i onda dogovaramo premještaj u Zagreb. Dok se to ne dogovori, oni nam leže u šatorima… Situaciju dodatno otežava to što ne znamo kada će nam se dogoditi novi potres”, kazala je.

Naglašava da su zgrade bolnice dosta nesigurne. “Ako bi se rušile one bi se rušile zapravo i na područje gdje nama sada stoje ti šatori i gdje i zapravo liječimo ljude. Situacija je jako neizvjesna…”, upozorava.

Šmit je navela i da prijeti epidemiološka katastrofa. “Vi u tom malom prostoru niste u mogućnosti razdvojiti fizičke pacijente koji čekaju na pregled, tu se nalaze djeca s temperaturom, i trudnice, i traumatološki pacijenti, moždani udari, srčani udari – sve se zapravo gleda na tom jednom uskom malom hodnikom gdje onda radimo trijažu”, objašnjava zaključno.

Komentiraj