Press/Lidl Hrvatska

Lidl Hrvatska predao donaciju inicijativi Čisto podzemlje

 

Trgovački lanac Lidl Hrvatska uručio je donaciju inicijativi Čisto podzemlje u sklopu ponosnog sponzorstva Hrvatske gorske službe spašavanja.

Voditeljica korporativnih komunikacija, Marina Dijaković, je u društvu pročelnika HGSS-a, Josipa Granića, uručila ček u iznosu 200 tisuća kuna Ruđeru Novaku, članu HGSS-a i voditelju ovog hvalevrijednog projekta.

Sav donirani iznos bit će upotrijebljen za prijeko potrebno čišćenje brojnih onečišćenih jama i špilja diljem Hrvatske s ciljem zaštite okoliša, pod zajedničkim sloganom “Čuvajmo vode – izvor naše budućnosti”.

“Ponosni smo što u sklopu našeg partnerstva s HGSS-om imamo priliku podržati ovu uistinu plemenitu akciju inicijative Čisto podzemlje, kojoj je cilj zaštita hrvatske pitke vode. Veseli nas što će Lidlova donacija pomoći ovim predanim i vrijednim ljudima u njihovim naporima čišćenja jama i špilja, a sve kako bi svima nama osigurali čišću i bolju budućnost“, izjavila je Dijaković.

“Naš osnovni cilj je zaustaviti novo onečišćenje špilja i jama, jer bacanje otpada nažalost nije samo stvar naše prošlosti, nego se događa i danas. Lidlova sveobuhvatna kampanja omogućit će ono što cijelo vrijeme zagovaramo, a to je jačanje svijesti svakog pojedinca o odlaganju otpada na prikladan način. Veliko hvala Lidlu Hrvatska na ovoj donaciji, koja će nam omogućiti da se usmjerimo na aktivnu borbu protiv zagađenja špilja i jama – čišćenjem krškog podzemlja“, poručio je Novak.

Polovica teritorija Hrvatske je krški teren, na kojem se nalaze brojne špilje i jame. Prema procjeni speleologa, istraženo je oko 10 tisuća špilja i jama, no njihov ukupan broj mogao bi biti i dvostruko veći. Ovaj nevidljivi sustav nam je životno važan jer se u krškom podzemlju krije najveći dio domaćih zaliha pitke vode. Hrvatsko je podzemlje u svjetskim razmjerima jedinstveno po raznolikosti podzemne faune, a podzemni vodonosnici jedni su od izdašnijih u Europi. Krške jame su kolektori vode, a ako su one onečišćene, pitka voda ispire se preko otpada i prolazi do naših vodocrpilišta, izvora, potoka i rijeka. U našem je kršu dosad evidentirano preko 800 ilegalnih odlagališta, koja ugrožavaju georaznolikost, jedinstvenu faunu i važne zalihe podzemne pitke vode.

Zagrebački speleološki savez je 2015. godine volonterski pokrenuo inicijativu Čisto podzemlje s osnovnim ciljem popularizacije problema divljih deponija otpada u krškom podzemlju. Oko projekta je trenutno okupljeno 30-ak speleoloških udruga, kao i Hrvatska gorska služba spašavanja. Posljednjih pet godina organizirano je 20-ak jedinstvenih akcija čišćenja u kojima je iz dubokih jama izvađeno 60-ak kubika otpada.

Lidl Hrvatska, Hrvatska gorska služba spašavanja i inicijativa Čisto podzemlje žele iskoristiti ovu priliku da još jednom pozovu hrvatsku javnost da odgovornim ponašanjem zaustave zagađenje naših špilja i jama, jer su one prirodna veza između površinskih i podzemnih voda.

Članovi HGSS-a, Čistog podzemlja i Lidla Hrvatska u jami kod Bosiljeva

Komentiraj