Liburnia Film Festival započet će u nedjelju, 10. travnja u zagrebačkom MM centru svoju turneju pobjedničkih filmova, u okviru koje će pod nazivom “Liburnia uplovljava” prikazati sedam najboljih dokumentarnih filmova prošlogodišnjeg izdanja.

Za turneju su izabrani filmovi koji su na tom festivalu hrvatskog dokumentarnog filma u Ičićima osvojili nagrade za najbolji film, redatelja, montažera, snimatelja i dizajnera zvuka, te za najbolji regionalni film i najbolji film po izboru publike.

“Zagreb i Dokukino KIC, koji trenutno zbog preuređenja seli svoj program u MM centar, posljednje su tri godine prva ‘luka’ u koju Liburnia uplovljava, a tijekom godine dio navedenog programa bit će prikazan i u Puli, Rijeci, Rabu, Delnicama, Silbi, Mošćenicama, Lovranu i Opatiji”, najavljeno je iz Dokukina.

Program počinje u poslijepodnevnim satima, od 16 sati, kada će se prikazati najbolji uradak po izboru publike trinaestog izdanja festivala – “Lijepo mi je s tobom, znaš” redateljice Eve Kraljević, dokumentarni zapis toplog sestrinskog odnosa.

U istom programskom bloku na rasporedu je dobitnik posebnog priznanja festivala u regionalnom programu, “Pismo za Ohio” Rasima Karalića, o neobičnoj dokolici majke i kćeri jednog zaboravljenog goranskog sela.

Uslijedit će projekcija dobitnika posebnog priznanja žirija, film “Staklene oči”a Maria Papića koji je godinu dana snimao Zagreb u refleksijama na njegovim objektima, te “Rakijaški dnevnik” Damira Čučića, ‘film koji se gleda ušima’, nagrađen za najboljeg snimatelja (Boris Poljak) i najboljeg dizajnera zvuka (Martin Semenčić).

Bit će tu i “Razred” Vesne Ćudić, koja je nagrađena za najbolju režiju, za priču nastalu nakon što je redateljica godinama pratila skupinu romskih srednjoškolki koje su u dilemi hoće li se udati ili nastaviti školovanje.

Program će u kasnim terminima zatvoriti nagrađivani dokumentarac “Veruda – film o Bojanu” Igora Bezinovića, najbolji regionalni film Festivala te, također nagrađivani, “Goli” Tihe K. Gudac, obiteljska priča o Golom otoku koja je osvojila glavnu nagradu za najbolji film te nagradu za montažu (Dragan von Petrović).

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a publika će imati priliku i razgovarati s nekima od autora, Evom Kraljević, Damirom Čučićem i ekipom filma “Razred”.

Organizatori projekcija su Udruga Liburnia Film Festivala. i Restart, njegova partnerska organizacija.

Komentiraj