LIBIJA Postignut sporazum o izborima na proljeće

EPA/PHILIPPE WOJAZER / POOL MAXPPP OUT

Libijski premijer Fajez Serray, koji uživa potporu UN-a, i vojni zapovjednik Khalifa Haftar, iz istočnog dijela zemlje, u utorak su dogovorili primirje i održavanje izbora u Libiji, a francuski predsjednik Emmanuel Macron, posrednik susreta, rekao je da će oni biti održani na proljeće 2018., pozdravivši pritom “povijesnu hrabrost” dvoje suparnika.

“Ono što je iznimno važno jest da su obojica bila za sporazum koji predviđa izbore sljedećeg proljeća”, kazao je Macron na konferenciji za novinare. Macron, domaćin susreta u francuskome gradu La Celle-Saint-Cloudu, istaknuo je da je ovaj proces ključan za cijelu Europu, ističući posebice terorističku prijetnju i posljedice migracijske krize koje bi izazvao neuspjeh pregovora.

Šef vlade u Tripoliju i neprikosnoveni vladar istočnog dijela Libije usvojili su prvi puta zajedničku deklaraciju za izlazak zemlje iz krize, u kojoj pozivaju na primirje i organiziranje izbora što je prije moguće.

Dokument od 10 točaka potvrđuje da će samo političko rješenje omogućiti izlazak iz krize te ističe valjanost sporazuma iz Skhirata, potpisanog 2015. pod pokroviteljstvom UN-a.

U njemu se navodi da su dvojica čelnika “posvećeni primirju i uzdržat će se od bilo kakve upotrebe oružane sile u bilo koje svrhe koje ne predstavljaju striktno antiterorizam”. Također se ističe da će biti predani “izgradnji vladavine prava”, u zemlji u kojoj su se desetine oružanih skupina razmnožile u političkom vakuumu na vlasti poslije svrgavanja dugogodišnjeg lidera Moamera Gadafija 2011. godine.

Ovo je bio treći susret dvojice suparnika, a njihov prošli sastanak u Abu Dabiju u svibnju nije polučio nikakav opipljiv rezultat. Haftarove snage, uz potporu susjednog Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, su u međuvremenu zabilježile nove uspjehe na terenu.

Na današnjem sastanku je prisustvovao i novi izaslanik UN-a za Libiju Ghassan Salame.

Komentiraj