LIBERIJA Prisegnuo George Weah

EPA/AHMED JALLANZO

George Weah prisegnuo je za novog predsjednika Liberije pred tisućama svojih pristaša koji su ga došli bodriti na svečanosti priređenoj za prvi miran prijenos vlasti između dvojice predsjednika od 1944. godine.

Weah (51), je prisegnuo oko podneva pred predsjednikom Vrhovnog suda na najvećem stadionu glavnoga grada Monrovije “Samuel Kanyon Doe” koji može primiti 35.000 ljudi, a danas nije mogao primiti sve Weahine pristaše, piše AFP.

Na dužnosti je naslijedio Ellen Johnson Sirleaf (79), prvu ženu izabranu predsjednicom neke afričke države 2005. godine.

George Weah je u utrku za predsjednika ušao s aktualnim potpredsjednikom države Josephom Boakaijem, a u prvom krugu dobio je najviše glasova u devet od 15 regija. No ni to nije bilo dovoljno da bi slavio u prvom krugu protiv Boakaija koji je bio vodeći u jednoj regiji, a drugoplasirani u svim ostalima.

U drugom je krugu najveći afrički nogometaš svih vremena skupio najviše glasova i postao predsjednik Liberije.

Osim po sjajnim nogometnim postignućima, Weah je poznat i po humanitarnom radu. Kampanju je temeljio na liberalnim načelima, a glavni su mu ciljevi povećanje državnog proračuna, smanjenje duga i rad na vjerskoj toleranciji.

Weah je 1995. izabran za najboljeg nogometaša svijeta. Najpoznatiji i najpopularniji Liberijac svih vremena proslavio se igrajući za Milan od 1995. do 2000. kad je bio vođa napada talijanskoga klube. U karijeri je još igrao za Monaco, Chelsea, Manchester City i Marseille. Za reprezentaciju Liberije postigao je 22 pogotka u 60 nastupa te čak tri puta bio izabran za igrača godine u Africi. Proglašen je i afričkim igračem stoljeća.

Komentiraj