Guliver/Getty Images

Liberalni Hollywood u borbi protiv ‘ksenofobnog fašista’ Donalda Trumpa

Hollywood se odavno smatra uporištem demokrata i liberala pa stoga ne čudi što su glumci, redatelji i producenti krenuli u snažnu kampanju protiv Donalda Trumpa, pri čemu idu toliko daleko da ga uspoređuju s Adolfom Hitlerom

Svake četiri godine, u vrijeme predizborne kampanje za američkog predsjednika, vrlo važnu ulogu u tom procesu imaju hollywoodske zvijezde. U pravilu, Hollywood se smatra utočištem liberalnih demokrata, dok su republikanci u manjini. Osim toga, što je republikanski kandidat ridikulozniji, to su hollywoodske zvijezde glasnije. Kada je trebalo glasovati protiv Georgea W. Busha, neki od njih, poput Aleca Baldwina, prijetili su da će se iseliti iz Amerike ako Bush pobijedi. Iako je Bush pobijedio, Baldwin se nije odselio. Pojavom Donalda Trumpa kao kandidata, osobito nakon njegovih početnih uspjeha u utrci za službenog kandidata republikanaca, Hollywood se ponovo digao na stražnje noge. Trumpov rasizam nije samo pogodio latinoameričke glumce poput Salme Hayek, nego je ujedinio glumačku zajednicu protiv Trumpa na višoj razini no što je to bilo kada su protestirali protiv Busha. Ovog puta republikanski kandidat izložen je salvi radikalnih uvreda.

“On nije samo oportunist. Sada je fašist, ksenofobni fašist”, izjavio je George Clooney koji otvoreno podržava Hillary Clinton u njezinoj kandidaturi za predsjednicu Amerike, kao što je prije četiri godine podržavao Baracka Obamu. Tada je organizirao i svečanu večeru na kojoj je prikupljeno 12 milijuna dolara za njegovu kampanju, što je bio najveći iznos ikada prikupljen u jednoj večeri za nekog predsjedničkog kandidata. Clooney ima i osobni problem s Trumpom. Sreli su se samo jednom dok je Clooney sjedio, da bi nakon toga Trump za tog glumca u razgovoru s Larryjem Kingom rekao da je “kratak”. Clooney to nije najbolje primio, tvrdeći usput da je sjedio cijelo vrijeme pa Trump nije ni mogao vidjeti koliko je visok.

MOŽDA SU CLOONEYJEVE PROCJENE TRUMPA radikalne, ali još su radikalnije one koje je iznio poznati komičar i glumac Louis C. K. “Prestanite glasovati za Trumpa. Nakratko je to bilo zabavno. Ali on je Hitler”, napisao je na Facebooku Louis C. K. uspoređujući Ameriku s Njemačkom tridesetih godina prošlog stoljeća, kada Nijemci nisu primjećivali što im se sprema. Pozvao je konzervativce da odaberu pravog kandidata koji će se suprotstaviti demokratskom kandidatu jer “Trump nije taj. On je opasan”. Redatelj Spike Lee usporedio ga je s Hitlerom zbog izjava o muslimanima. Još jedan komičar, Sacha Baron Cohen, iskoristio je premijeru svog novog filma da istakne kako je Trump “nogometni huligan” te “glasan i bijesan frajer” koji bi za svog potpredsjednika “mogao izabrati Billa Cosbyja”.

S obzirom na to da se ovog mjeseca emitira četvrta sezona serije “Kuća od karata” u kojoj Kevin Spacey glumi fikcionalnog američkog predsjednika Franka Underwooda, tako su i njega upitali za mišljenje o Trumpu. Spacey je rekao da ga to podsjeća na predizbornu kampanju iz 1968. kada je predsjednički kandidat George Wallace radio iste stvari – napadao novinare, vrijeđao protukandidate, izgovarao rasističke parole, a na predizbornim skupovima dolazilo je do sukoba njegovih pristaša i protivnika. “Bez obzira na to koliko ludo to izgleda, na kraju ljudi shvate o čemu je riječ”, rekao je Spacey koji se nada da će Amerikanci shvatiti da Trump ne može biti predsjednik.

  • CHARLIE SHEEN poručuje ‘Bilo tko, samo ne Trump’, Johnny Depp ga smatra ‘razmaženim’ a Miley Cyrus kaže da je ‘jebena noćna mora’ i najavljuje da će se iseliti ako on pobijedi

NARAVNO, KAO I U SLUČAJU BUSHA, brojne osobe najavile su da će se iseliti iz Amerike ako Trump pobijedi. Među prvima je to najavila pjevačica i glumica Miley Cyrus koja je izjavila da je Trump “jebena noćna mora”. Charlie Sheen je na Twitteru napisao “Bilo tko, samo ne Trump”, dok ga je Johnny Depp nazvao “razmaženim”. Zbog njegovih izjava o imigrantima, koje Matt Damon smatra ludima i ksenofobima, ovaj glumac se ne može načuditi glasovima koje Trump dobiva. To nije ništa čudno jer je Damonova supruga Luciana Barroso imigrantica koja se u Ameriku doselila iz rodne Argentine. Hollywoodski veterani kao što su Harry Belafonte, Jane Fonda, Danny Glover i Lily Tomlin, potpisali su internetsku peticiju “Stop Hate Dump Trump” (Zaustavite mržnju, odbacite Trumpa) zbog njegova širenja mržnje, islamofobije, rasizma i mizoginije. Mogao bi im se pridružiti i Robert De Niro koji je prije pet godina prigovorio Trumpu što je preispitivao je li Barack Obama uopće američki građanin. Tada je Trump za De Nira rekao: “Nije baš najpametniji na svijetu. Godinama uživam u njegovoj glumi, ali kada gledam njegove intervjue, vidim da nije Albert Einstein.”

Hollywoodom već više od 30 godina dominiraju liberali, dok su nakon Drugog svjetskog rata dominirali republikanci. Od tridesetih godina prošlog stoljeća, kada je Hollywood ustoličen, pa sve do sedamdesetih, vladali su republikanci. Stotine i stotine analiza objavljeno je do sada, u kojima se pokušava objasniti zašto i kako je Hollywood otišao ulijevo.

Mnogi se slažu u jednom – tajna nije u sunčanoj Kaliforniji koja oslobađa um i tijelo ni u nekoj ideološkoj zavjeri. Jednostavno, Amerikanci popularnu kulturu, u koju spada i film, smatraju liberalnom pa su stoga i njihovi akteri istaknuti liberali. Najgledaniji filmovi i televizijske serije ističu liberalne ideje. Sjetite se nevjerojatno popularne serije “Dva i pol muškarca” iz vremena Charlieja Sheena. On je neženja, zavodnik, bogati ženskaroš bez djece. Teško da bi ijedan republikanski političar promovirao takve ideje. U TV seriji “Moderna obitelj” imamo homoseksualni par koji odgaja kćer, u seriji “Glee” imamo i homoseksualne i lezbijske i biseksualne parove, a ta serija bila je treća najgledanija u Americi 2011. Da Amerikom dominiraju konzervativne ideje, takve TV serije sigurno ne bi imale toliku gledanost niti bi njihovi autori ostvarili sadašnju popularnost i financijski uspjeh.

REZULTATI TAKVOG PROMIŠLJANJA najviše su se očitovali kroz financijski doprinos predsjedničkim kandidatima. Još 2002. industrija zabave, u konkurenciji svih američkih industrija, bila je najveći financijski donator demokrata. S time da je 80 posto donacija iz Hollywooda otišlo demokratima, a 20 posto republikancima. Smatra se da je Hollywood jedan od triju najsnažnijih stupova financijske strukture demokrata. Za usporedbu, ono što je demokratima Hollywood, to su republikancima, u financijskom smislu, naftna i plinska industrija.

Deset godina kasnije ništa se nije promijenilo. Analiza koja je rađena od 1. siječnja 2011. do 20. srpnja 2012. u sedam najvećih medijskih kompanija – Comcast, Disney, News Corp., Time Warner, CBS, Viacom i Sony – pokazala je da su njihovi zaposlenici u tom razdoblju donirali 4,1 milijun dolara demokratima i 711 tisuća dolara republikancima. To znači da djelatnici u Hollywoodu financijski podržavaju demokrate šest puta više nego republikance. Od ukupnog broja hollywoodskih donacija u predizbornim kampanjama za predsjednika, 2008. je 86 posto uplaćeno demokratima, dok je 2012. 79 posto uplaćeno demokratima. Ako se izdvoje samo slavne osobe, poznati producenti, glumci i redatelji iz Hollywooda, više od 90 posto njihovih financijskih donacija 2012. uplaćeno je Obami, a tek mali dio njegovu protukandidatu Mittu Romneyju.

U VRIJEME PREDIZBORNIH KAMPANJA kao što je ova, gledanost nekog filma u kinima ovisi i o političkim izjavama koje glavni glumac filma objavljuje u javnosti. Prije gotovo pet godina Morgan Freeman je, gostujući na CNN-u u talk showu Piersa Morgana, izjavio kako se kod onih konzervativaca koji se protive Obami, zapravo radi o rasizmu. U to vrijeme u američkim kinima počeo se prikazivati Freemanov novi film “Dolphin Tale”. Istraživanja su pokazala da je taj film puno više zanimao američke konzervativce i religiozne osobe, a manje demokrate.

Nakon Freemanova istupa, 34 posto republikanaca izjavilo je da ipak neće gledati film “Dolphin Tale”, dok je 42 posto demokrata izjavilo da će ga tek sada pogledati. Uglavnom, tadašnje istraživanje pokazalo je da kod odlaska u kino i biranja filma, na 35 posto republikanaca utječe političko gledište glavnog glumca, dok to isto utječe na 20 posto demokrata. Tako nešto dogodilo se Mattu Damonu ususret premijeri njegova filma “Zaraza”, kada se u javnosti šalio s ekonomskom politikom konzervativaca. Izgubio je dio republikanskih gledatelja, a dobio dio demokrata.

  • SCENARIST DAVID MAMET bivši je demokrat koji je postao republikanac i kaže da je jako teško biti republikanac u Hollywoodu te da čak možete izgubiti posao

NE GLEDA SAMO DIO PUBLIKE na glumce kao političke osobe, nego i dio glumaca razmišlja isto tako o svojim kolegama. Poznati demokrat i njihov donator je i Ben Affleck koji je u jednom intervjuu izjavio da kada gleda film s glumcem za kojeg zna da je republikanac, automatski mu je teško uživati u njemu. S njim se slaže i pjevačica i glumica Cher koja je izjavila: “Ako si crnac, ako si žena, ako si općenito pripadnik bilo koje manjine u Americi, što bi te to moglo natjerati da glasaš za republikance?” Julia Roberts također je radikalna po tom pitanju pa je svojedobno izjavila da riječ republikanac u pravopisu dolazi nakon riječi reptil, a prije riječi “repugnant” (uvredljiv), a slične uvredljive komentare imao je i Sean Penn, na što mu je Ted Cruz, Trumpov protukandidat u borbi za republikanskog predsjedničkog kandidata, uzvratio da ima psihičkih problema zbog kojih treba otići na psihijatriju.

S obzirom na toliku dominaciju demokrata u Hollywoodu, poznati pisac i scenarist David Mamet, inače dvaput nominiran za Oscara, prije pet godina objavio je knjigu “The Secret Knowledge: On the Dismantling of American Culture”. Tim povodom Mamet je priznao da je bio dugogodišnji demokrat koji se preobratio u republikanca te je govorio o tome kako je već godinama jako teško biti republikanac u Hollywoodu. Dapače, izjavio je kako se republikanci u Hollywoodu boje da će izgubiti posao pa su zbog toga prilično šutljivi. Iako je ta teza o gubitku posla diskutabilna, postoje primjeri koji joj govore u prilog. Glumica Maria Conchita Alonso, rođena Kubanka, svojedobno je dobila ulogu u latinoameričkoj verziji kazališne predstave “Vaginini monolozi”. Istovremeno se pojavila u reklami republikanaca koja je govorila o tome kako treba pojačati kontrole na američkoj granici zbog povećanog priljeva imigranata. Kada se to saznalo, kazalište u San Franciscu u kojem se trebala odigrati predstava počelo je primati prijetnje da će njeno odigravanje biti spriječeno ako će Maria Conchita Alonso glumiti u predstavi. Na kraju, bila je prisiljena napustiti predstavu.

U TOM SMJERU IDE I IZJAVA Lawrencea O’Donnella, scenarista popularne i nagrađivane serije “Zapadno krilo”, nakon što su ga pitali zašto u njegovoj TV seriji nema simpatičnih republikanaca. “Nikada nećete dobiti republikansku TV seriju. Sindikat američkih scenarista, kojem i ja pripadam, čini 99 posto liberalnih ljevičara. Mi ne znamo kako napisati ulogu simpatičnog republikanca”. Susan Harris, autorica desetak popularnih američkih TV serija, bila je još eksplicitnija, pa je republikance nazvala idiotima koji razmišljaju na srednjovjekovni način.

Zbog svega toga ne čudi što su rijetki glumci koji se jasno i glasno izražavaju kao republikanci, a jedan od njih je Clint Eastwood. Robert Duvall, Mel Gibson, Vince Vaughn, Dwayne Johnson, Sylvester Stallone i Bruce Willis spadaju u grupu onih koji češće sebe smatraju nezavisnima, ali simpatiziraju republikance. S obzirom na važnost Hollywooda te popularnost glumaca i redatelja koji se protive Trumpu kao predsjedničkom kandidatu, doista je nejasno kako on misli pobijediti na predstojećim predsjedničkim izborima.

Komentiraj