Bernd von Jutrczenka/dpa

Liberalna džamija u Berlinu na udaru islamskog svijeta

Novootvorena liberalna džamija u Berlinu u kojoj muškarci i žene mogu zajednički moliti a žene ne moraju biti zamotane u maramu naišla je na oštre kritike u islamskom svijetu.

“Potpuno je jasno da se radi o projektu koji stoji pod direktnim utjecajem Guelenovog pokreta i sličnih pogubnih organizacija”, priopćila je središnja turska islamska institucija Diyanet.

Ona je time džamiju koja nosi ime islamskog filozofa Ibn Rushda i njemačkog književnika Johanna Wolfganga von Goethea povezala s pokretom Fettulaha Guelena kojeg turske vlasti optužuju za organizaciju neuspjelog puča prije godinu dana.

Diyanet isto tako kritizira i provođenje vjerskih obreda u ovoj džamiji u kojoj žene i muškarci, za razliku od uobičajenih muslimanskih bogomolja, borave u istoj prostoriji a žene ne nose pokrivala za glavu.

“Ovima se krše temelji naše uzvišene vjere”, stoji u priopćenju Diyaneta u kojem se naglašava kako se radi o “pokušajima zatiranja i uništenja” islama. Turska vjerska organizacije, pod čijom nadležnošću je i oko 2,5 milijuna vjernika turskog porijekla u Njemačkoj, “braći vjernicima” u Njemačkoj poručila je da se “na daju provocirati”.

Liberalnu džamiju koju je inicirala poznata odvjetnica i aktivistica za prava žena turskog porijekla Seyran Ates, kritizirala je i najviša vjerska instanca u Egiptu Dar al Iftaa koja je preko svoje Facebook stranice, koju prati 18 milijuna ljudi, poručila da liberalnim džamijama nema mjesta u islamskom svijetu.

“Žene ne mogu moliti u istom redu s muškarcima. Ženama nije dozvoljeno moliti se bez marame na glavi. Žena ne može biti hodža ako se radi o džamiji gdje mole muškarci”, kaže se na profilu ove utjecajne organizacije.

Inicijatorica berlinske liberalne džamije Seyran Ates objasnila je kako nema ništa s pokretom propovjednika Guellena.

“Mi smo za njih preliberalni, oni su se od nas distancirali”, rekla je Ates za pripadnike Guelenova pokreta u Njemačkoj. Ona naslućuje da se povezivanjem s organizacijom koja je u Turskoj na listi terorističkih organizacija, želi “otvoriti sezona lova”.

Od otvaranja džamije Ates se zbog višestrukih prijetnji smrću nalazi pod policijskom zaštitom.

Prije tjedan dana na prosvjedu muslimana protiv terorizma u Koelnu okupilo se znatno manje prosvjednika od očekivanog što se povezuje s činjenicom da su prosvjede osudile organizacije koje stoje iza turske vjerske zajednice, koja je najbrojnija u Njemačkoj.

Komentiraj