Liberalni kandidat Moon Jae-in proglasio je u utorak pobjedu na južnokorejskim predsjedničkim izborima, prenose agencije.

Moon se zalaže za dijalog sa Sjevernom Korejom, suprotno sadašnjoj politici Seoula.

“Bit ću predsjednik svih Južnokorejaca”, rekao je okupljenim pristašama na trgu Gwanghwamun u glavnom gradu.

Prijevremeni predsjednički izbori sazvani su nakon smjene bivše predsjednice Park Geun-Hye zbog korupcijskog skandala koji je uzdrmao političke i poslovne elite.

Službeni rezultati tek trebaju biti objavljeni, no prema izlaznim anketama Moon je osvojio 41,4 posto glasova, a glavni konzervativni suparnik Hong Joon-Pyo iz stranke svrgnute predsjednice 23,3 posto.

Bivši odvjetnik, stručnjak za ljudska prava Moon je slovio kao veliki izborni favorit. To je drugi put da se taj 64-godišnjak natječe na izborima, jer 2012. pobijedila ga je nedavno smijenjena Park, prva predsjednica u povijesti Južne Koreje.

Pobjeda Moona donijela bi promjenu nakon gotovo deset godina konzervativne vladavine i mogla bi označiti velik politički zaokret prema susjednoj Sjevernoj Koreji, ali i prema Sjedinjenim Državama, južnokorejskom tradicionalnom savezniku i zaštitniku.

Izbor predsjednika prekinut će vakuum u vlasti koji je trajao mjesecima. Bivša predsjednica opozvana je zbog optužbi da je bila umiješana u korupciju i zloporabu vlasti i ona je prvi demokratski izabran šef države Južne Koreje koji je opozvan. Park je u zatvoru, suđenje je počelo, no ona odbacuje svaku krivnju, a odlučila je i da neće glasati na izborima, prenose južnokorejski mediji.

Moon zagovara dijalog sa Sjevernom Korejom kako bi smanjio napetosti i počeo pregovore, a želi se više distancirati od SAD-a. U nedavnu intervjuu za Washington Post, Moon je ocijenio da bi Seul trebao “igrati vodeću ulogu u pitanjima Korejskog poluotoka”.

Sjeverna Koreja, koja želi razviti rakete sposobne dosegnuti američki kontinent, izvela je dva nuklearna pokusa početkom 2016. te više ispitivanja balističkih raketa.

Komentiraj