Libanon nakon tri mjeseca dobio novu vladu

Libanon je u utorak navečer dobio novu vladu, koju vodi Hasan Diab nakon gotovo tri mjeseca od ostavke Saada Haririja pod pritiskom uličnih prosvjeda.

Popis članova vlade pročitao je visoki dužnosnik u predsjedničkoj palači u Bejrutu nakon što je predsjednik Michel Aoun potpisao dokument o kojem se dulje od mjesec dana vodili teški pregovori.

Premijer je obećao da će njegova vlada poduzeti sve što je moguće da odgovori na zahtjeve prosvjednika. Prosvjedi u zemlji traju dulje od tri mjeseca i na njima se zahtijeva preustroj političkog sustava.

“To je vlada koja će raditi na ispunjenju zahtjeva prosvjednika: neovisnosti pravosuđa, povratu pronevjerenih sredstava i borbi protiv ilegalnog bogaćenja”, rekao je premijer nakon objave o formiranju vlade.

U Libanonu su od 17. listopada mase okupljenih na ulicama optuživale vladajuću elitu da je dovela zemlju do najgore ekonomske krize posljednjih desetljeća.

Libanon je čekao novu vladu nakon ostavke premijera Saada Haririja 29. listopada.

Nakon više tjedna odgađanja 19. prosinca je profesor strojarstva i bivši ministar obrazovanja Hasan Diab zadužen za formiranje vlade.

Komentiraj