EPA/BORIS PEJOVIC

LGBT povorka u Podgorici bez incidenata

Povorka ponosa „Montenegro Pride 2018“, šesta po redu, u subotu je u Podgorici protekla bez ikakvih incidenata, priopćila je Uprava policije, dodajući kako je tu manifestaciju osiguravalo 200 policajaca manje nego ranijih godina.

Sudionici Povorke ponosa „Montenegro Pride 2018” pozvali su zastupnike crnogorskog parlamenta da usvoje zakon o istospolnim zajednicama, a sudove da sve napade na pripadnike LGBT zajednice kvalificiraju kao zločin iz mržnje.

Danijel Kalezić iz nevladine organizacije Queer Montenegro rekao je da je sretan što ih je na Prideu svake godine sve više.

“Niko nas neće zaustaviti i držati u četiri zida. Prethodnih mjeseci pokazali smo da svako može naći način da slobodno živi svoj život“, rekao je Kalezić.

On je naglasio da nije sramota biti gej, biseksualan. „Ništa ne može zamijeniti osjećaj slobode. Sve dok ne počnemo živjeti zajedno, mi LGBT ne živimo“, rekao je Kalezić.

Manifestaciju su pratili članovi Vlade Crne Gore, jedan dio diplomatskog zbora, te članovi nevladinih organizacija i političkih stranaka.

Komentiraj