FaH

LGBT PARADA: Središte Beograda pod policijskom blokadom

Jake snage policije i žandarmerije raspoređene su od ranog jutra u središtu Beograda, a grad tijekom prijepodneva nadlijeće policijski helikopter uoči početka Parade ponosa i skupa Trans parada, zakazane za 12,20 sati.

Na ulicama su i pripadnici specijalnih postrojbi a na pojedinim punktovima su, uz zaštitne ograde, i oklopna vozila i vodeni topovi, te policajci s konjima i psima. Promet kroz središte grada blokiran je i preusmjeren na okolne ulice.

Ministarstvo unutarnjih poslova apeliralo je da se građani suzdrže od bilo kakvih prijetnji ili nasilja.

Mimohod pripdanika LGBT populacije krenut će, kako je najavljeno, ispred zgrade srbijanske vlade i proći središnjim gradskim ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana i Terazijama do Trga Nikole Pašića, gdje će skup i završiti.

Goran Miletić iz Organizacijskog odbora Parade ponosa ocijenio je jutros za Radio-televiziju Srbije (RTS) da je ozračje uoči ovogodišnjeg mimohoda “ohrabrujuće i mirnije”.

“Bitnije je da je društvo shvatilo da se suočavamo s problemima. Važno je obavještavati ljude u medijima. Kad je riječ o sigurnosnoj procjeni, to govori da je policija profesionalna i može uraditi posao dobro kada želi. Pozitivna procjena uoči ovogodišnje parade je rezultat tog rada”, ocijenio je Miletić.

Iako pozivani da se pridruže Paradi ponosa, organizatori Ponosa trans osoba kažu da organiziraju zaseban skup, naglašavajući kako im je cilj da odvojenim okupljanjem postignu da problemi trans zajednice postanu vidljiviji.

Potporu ovogodišnjoj Paradi ponosa svojim sudjelovanjem najavili su pojedini srbijanski ministri, gradonačelnik Beograda, političari iz srpskog i europskog parlamenta, te brojni predstavnici nevladinih organizacija i udruga.

Komentiraj