Levčenko: “Rusija od 1. travnja, na međunarodni dan smijeha, predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a. To nije smiješno”

Bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko analizirao je u četvrtak za nacional.hr odnose Rusije, Kine i Ukrajine, odnosno, ulogu Kine u sukobu koji još uvijek traje na ukrajinskom teritoriju.

“Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je u službeni posjet Kijevu predsjednika Kine Xija. Nakon samog početka ruske invazije na Ukrajinu Kijev je inicirao direktne pregovore s Kinom, ali Peking je svaki puta pokušavao zaobići ovu temu. Mogućnost obavljanja makar telefonskog razgovora između dva predsjednika uvijek se u Kijevu smatrala važnom opcijom. Poslije toga, kad je Peking izašao u  međunarodnu javnost s mirnom inicijativom o završetku rata u Ukrajini, Kina bi trebala obaviti razgovore ne samo s ruskom stranom nego i  ukrajinskom. Ako do toga ne dođe postaju postaju apsolutno sumnjivi napori kineske strane u smjeru postizanja pravednog mirnog rješenja suglasno međunarodnog prava, norma i principa Statuta UN-a, gdje je Kina stalna članica Vijeća Sigurnosti, a Ukrajina zemlja osnivač ove međunarodne organizacije globalnog karaktera.

Tako bi eventualni posjet kineskog predsjednika Xija Ukrajini bio konstruktivan potez u mogućnosti realizaciji ideja, koje ima kineski plan od 12 točaka. Već je velik broj svjetskih lidera boravio u Kijevu tijekom ruske invazije i tu nema ništa strašno. Kijev je spreman detaljno ne samo razmotriti nego i raspravljati o svima komponentama ovog plana. Osim toga, Kijev će biti u mogućnosti predstaviti kineskoj strano svoju detaljnu viziju završetka rata u Ukrajini. Peking, kao i Kijev, dosljedno se drži principa teritorijalne cjelovitosti i sprječavanju kršenja  režima neširenja nuklearnog naoružanja. Tako se očekuje odluka kineske strane na poziv službenog dolaska u Kijev predsjednika Xija. A zasad u Peking idu sa službenim posjetima predsjednik španjolske vlade Pedro Sanchez, također zajedničai predsjednica Europske Komisije Ursula Van der Leyen i francuski šef države Emmanuel Macron. Kina može odigrati vrlo važnu konstruktivnu ulogu u završavanju krvavih ratnih sukoba u Ukrajini i postizanju pravednog mira. Peking ima za to kapacitet i vidjet ćemo da li ima realnu želju, osim dobrih namjera. Svi dobro biblijski znamo da put građen od dobrih namjera vodi samo u pakao. A s kojim je ‘dobrim’ namjerama Vladimir Putin dao naredbu za stacioniranje ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja u Bjelorusiji možemo čak i ne nagađati, nego biti sigurni. Opet ucjena Ukrajine i njezinih zapadnih saveznika. Da li je ovaj potez Kremlj preliminarno uskladio s Pekingom saznat ćemo odmah poslije pregovora spomenutih europskih lidera s kineskim političkim rukovodstvom. Ako Moskva djeluje na svoju ruku onda to jedna stvar, ali ako je preliminarno usuglasila ovaj korak sa Pekingom, to je nešto sasvim drugo.

Ipak u završetku službenog posjeta Moskve predsjednici Kine i RF-a potpisali su zajedničku izjavu gdje su tražili od međunarodne zajednice pridržavanja principa neširenja nuklearnog oružja u svijetu. Za dva dana Vladimir Putin je to drsko povrijedio kad je odlučio smjestiti taktičke nuklearne naoružanja u Bjelorusiji. Ministar obrane RF-a Sergej Šojgu upozorio je da će municija s osiromašenim uranijem, koju Velika Britanija planira poslati Ukrajini, ozbiljno negativno utjecati na zdravlje ukrajinskih vojnika koji je budu koristili. Zato je Putin odlučio kao kontra mjeru za poboljšanje zdravlja bjeloruskih vojnika stacionirati u njihovoj zemlji taktičko nuklearno oružje. Pritom, municiju s osiromašenim uranom ruska vojska je već odavno koristila u bitkama s ukrajinskim braniteljima. I to Moskvi nikako nije smetalo. Kina takav potez Kremlja sa zakašnjenjem deklarativno nije prihvatila, ali nije ni osudila. Tako su svi sada željni saznati postoji li oko toga tajni ugovor Kine i RF-a, ispod stola, u zajedničkom kršenju postojećih osnova međunarodnog poredaka. To bi bio izazov za cijeli demokratski svijet i čitavu međunarodnu javnost. Ukrajinska strana inicirala je saslušanja u Vijeću Sigurnosti (VS) UN o provokativnom postupku Moskve. Saslušanja će se održati ovih dana.

Ali od prvog travnja ove godine, dan koji spada u međunarodni dan smijeha, Ruska Federacija preuzima predsjedavanje u VS UN-a. I to nije smiješno. Zemlja agresor će uvelike odlučivati o agendi razmatranja pitanja rata i mira na cijelom planetu. To će biti težak udarac za Ujedinjene Narode koji će morati slušati cijeli mjesec ratno huškačku moskovsku propagandu na zasjedanjima samog glavnog  organa UN-a. Moskva je na nezakoniti način preuzela mjesto SSSR-a kao člana UN-a i stalnog člana VS UN-a krajem prosinca 1991. g. Tada nije bilo poštovana procedura učlanjenja RF-a u UN kako to predviđa Statut organizacije. A na preporuku Vijeća Sigurnosti  UN-a za članstvo u organizaciji moralo je biti glasovanje na Generalnoj Skupštini UN-a gdje treba dobiti većinu glasova. U UN prema Statutu primaju samo mirne zemlje, a Rusija je vojno napala Ukrajinu, granatira mirne gradove, masovno ubija ukrajinske civile i krade djecu. Za 400 dana rata ruska vojska izgubila je 173 tisuće vojnika, 306 borbenih aviona, 291 helikopter, 3610 tenkova, 7 tisuća borbenih blindiranih vozila, 2680 jedinica artiljerije. Bilo bi vrlo problematično primiti Rusku Federaciju u UN. Zato Rusija produžava bahato i drsko sjediti u UN-u na stolici člana Organizacije kojoj ne pripada. Tako ćemo početak predsjedavanja RF-a u VS UN-a primiti sa smiješkom, samo još ne znamo kako ćemo završiti ovaj mjesec travanj. Vrlo je čudno da će Zločinac odlučivati o svojim Zločinama. Ranije to još nije viđeno”, napisao je Levčenko.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner