Levčenko: “Rusi su granatirali Kijev tijekom samita G7 i uoči samita NATO-a. Tako prijete Zapadu”

Bivši veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko u nedjelju je za nacional.hr, komentirao situaciju u Ukrajini, posebno se osvrnuvši na granatiranje Kijeva:

“Pišem iz glavnog grada Kijeva, koji je jutros bio pogođen nizom ruskih projektila. Bili su također pogođeni i drugi ukrajinski gradovi, koji pate jer Ukrajina nikako ne može dobiti od zapadnih saveznika suvremeni sustav za proturaketnu obranu. Ruski projektili donijeli su Ukrajincima smrt, ruševine i “drugarski” pozdrav otvorenju samita lidera vodećih sedam zemalja u svijetu u Njemačkoj.

Mi opet pitamo svoje saveznike do koje mjere će oni slušati infiltrirane ruske agente u svojim vladama, koji prema uputama iz Kremlja dugo blokiraju donošenja odluka o pošiljkama  teškog naoružanja za potrebe ukrajinske vojske, koja gotovo s golima rukama ratuje sa nadmoćnim ruskim agresorom. Dobivanje suvremenih protuzračnih sustava i borbenih aviona moglo bi uštedjeti živote tisuća mirnih ukrajinskih građana i milijarde dolara od očuvanja od rušenja infrastrukturnih i gospodarskih objekata.

Izgleda da se kremaljska hobotnica uselila u europske glavne gradove, gdje nevidljivim potezima vuče konce promocije ruskih interesa. Prvi od njih je da treba razumjeti potrebe Rusije i krenuti u pregovore s Moskvom kako se ne bi dovelo u kolaps europsko gospodarstvo. Najveći zagovornici ove ideje su tamo gdje ima najviše saveznika Kremlja – naravno to je Budimpešta i netko na Balkanu. Mađarski savjetnik premijera vrlo je zabrinut što raste cijene goriva i zato treba pod hitno sjesti za pregovarački stol s Putinom. Tko je protiv, samo naprijed. Dogovarajte da Putin završi rat u Ukrajini i povuče svoju vojska s tuđeg teritorija. Ali tu izgleda druga shema koju svi dobro razumijemo.  Moskva ne želi samo tako završiti rat, pa onda neka Ukrajina plaća cijenu agresoru svojim teritorijem, a mi ćemo dobiti dobru cijenu goriva. Ove neznalice svjetske i europske povijesti na takav način samo pokazuju svoju pokornost Kremlju i spremnost žrtvovanja tuđih interesa, a sve navodno za dobrobit svojih naroda.

A Ukrajinci da budu u lokvama krvi zbog politike popuštanja Rusiji od strane nekih europskih lidera? Mi kao donosimo mir makar s tuđim teritorijalnim gubicima, ne kažnjavamo agresora, naravno, igramo na Putina i odrađujemo dobiveni novac od Rusa za takvo lobiranje. To je ista situacija kao i pred početak Drugog svjetskog rata. Prvo su popustili Hitleru da zauzme Rainsku demilitariziranu zonu 1936. godine, a poslije u Minhenu su 1938. godine odlučili zadobiti sklonost Berlina ustupcima na račun Čehoslovačke i dijela njezinog teritorija – Sudeti su dobili naciste, a pola godine ranije nije bilo nikakve reakcije na pripojenje Trećem Reichu Austriji. Za godinu dana – dobro došli u Drugi svjetski rat!

Slično se događa i sada. Rusija je oduzela od Gruzije Južnu Osetiju 2008. godine, pa je 2014. godine oduzela od Ukrajine poluotok Krim i dio Donbasa i opet 2022. godine – dobro došli u veliki rat, koji je pokrenula putinska Rusija kao nekad hitlerovska Njemačka.

Ima ruskih satelita i u redovima najvišeg vodstva država, koji su spremni na puno stvari za šaku rubalja, pardon dolara – ne bi moskovski obavještajci tako nisko padali da plaćaju ruskim novcem svakog visokopozicioniranog političara spremnog gurati ruske interese. Recimo, zašto su EU i Njemačka zatvorili Sjeverni tok II?  Da koristimo ga i nema problema za mnogo zemalja s ruskim plinom. I ovi političari uvijek preokrenu problem. Da kao europske sankcije donose Europi neugodnosti, a ne ruska agresija na Ukrajinu, pa onda treba natjerati Kijev na mirni dogovor i odmah ukinuti Rusiji sankciji. Ali često zaborave da su sankcije najmanji odgovor na ruski izazov mogućeg ruskog vojnog zauzimanja pola Europe. U nekim glavnim gradovima već su pogledali mapu da će ruska vojska na zapad ići sjevernije odnosno preko Baltičkih zemalja, Poljske, Slovačke i dalje na zapad do Atlantika. Tako su oni svoje teritorije i građane osigurali da okupatorska vojska s istoka njih ne dira; ipak su oni gotovo saveznici.

Sigurnosne službe zemalja NATO-a moraju se puno pozabaviti petom kolonom u sredini europskih političara visoke i najviše razine. Sigurno će u puno glavnih gradova država članica Alijanse pronaći moskovskih petokolonaša, odnosno ruskih špijuna. A u nekim glavnim gradovima drugi je problem. Treba pronaći političare koji nisu u upali u kremaljsku mrežu, jer ondje pro-moskovskih ima u ogromnom izobilju. Poslije takvih sigurnosnih provjera čeka nas puno iznenađenja.

Ali, raketiranje Kijeva u tijeku samita G7 u Njemačkoj i uoči samita NATO-a u Španjolskoj samo govori da Rusija prijeti Zapadu ako Ukrajini da političku, vojnu i financijsku podršku. Ako međunarodni bandit sve ucjenjuje, onda mora dobiti čvrst odgovor. Vremena za uvjeravanje bandita da on nešto loše radi već su odavno prošla. Netko mora ga smiriti. Ukrajinci su ga, uz neophodnu pomoć Zapada, spremni ga disciplinirati, a vi?”, napisao je Levčenko.

 

 

Komentiraj