Levčenko: Rusija ima ogromne ljudske gubitke. Ako Kremlj ne završi u Haagu, može mu sam ruski narod suditi

Bivši veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko u petak je za nacional.hr, komentirao situaciju u Ukrajini, posebno se osvrćući na šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova.

“Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov izgleda da duboko mentalno boluje. Ne govorim o njegovim nebuloznim komentarima na međunarodnoj areni, gdje je dokazivao masovne krvave ubojstva ukrajinskih civila u Buči kao holivudski film za britanskim scenarijo. On je nazivao rusku okupaciju ukrajinskog teritorija kao oslobađanje ukrajinskog naroda, ruska bombardiranja Černigova, Harkova, Sum komentirao je kao podlu provokaciju ukrajinskih nacionalista, izmislio je da Hitler imao hebrejske krvi ali ipak napravio Holokaust, što Ruska Federacija primorana bila vojno napasti Ukrajinu da ne bih Ukrajina intervenirala na teritorij RF.

I to ne samo nebuloze, nego neki opijumni utjecaj na ruskog ministra, koji već ne razlikuje otvorenu laž od narkomanske fantazije. Ovo je tipično za mnoge kremaljske propagandiste, koji konzumiraju opijat pod nazivom ruski svijet, šta potpuno uništava normalnu psihu bilo kojeg zdravog čovjeka. Poslije nove narkomanske doze, već izgleda teških droga rusizma (ruskog fašizma), Sergej Lavrov se obratio prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, koju zamolio da nagovori Kijiv ne pružati otpor posebnoj vojnoj operaciji ruske vojske u Ukrajini. U tom smislu da ukrajinska vojska mora kapitulirati, a ruska će preuzeti čitav ukrajinski teritorij pod svoju potpunu kontrolu.

Od ovog prijedloga Lavrova svi su ostali bez i jedne riječi. Svaki tko za ovo je čuo pomislio da šef ruske diplomaciji mentalno slomio se ako nešto takvo predlaže Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Ali ipak tu mislim je nešto drugo. Stari lisac razumije da poslije odluke Europskog parlamenta o neophodnosti stvaranja posebnog međunarodnog tribunala za ratne zločine u Ukrajini za Kremaljsku vrhušku očekuju teške vremena. Lavrov shvatio je da bude u jednom setu osuđenika sa Putinim, Medvjedjevim, Šojgu, Patruševim. Ako uzeti presude Nirnbergskog tribunala za ratne zločine nacista u Drugom svjetskom ratu ili Haškog međunarodnog suda za ratne zloćine na području bivše Jugoslavije, onda vrlo vjerojatno da on će dobiti doživotnu robiju. Ali da bih izbjegao ove teške kazne stvarno za teške zločine, možda želi prikazati sebe kao neuračunljivu osobu, zato i obratio sa takvim neshvatljivim pismom u međunarodnu zdravstvenu organizaciju.

Što se tiče pitanja kapitulacije onda bolje da to potražimo ipak na ruskoj strani. Ruski veleposlanik u Washingtonu Antonov izjavio je da je to sve laž što Rusija priprema – završetak rata u Ukrajini svojom kapitulacijom. Zašto takvo nešto iznositi u međunarodnu javnost? Tko zna? Ali znamo da u Kremlju ide borba između pomahnitalih jastreba i uračunljivih političara. Moramo biti realni, već je poginulo 29 tisuća ruskih vojnika, makar za Moskvu to možda još nije crvena linija gubitaka. Ali Kremlj sigurno mora zaustaviti svoj agresivni rat kada bude još izgubio 29 tisuća.

Pri tome morate računati da je ranjenika uvijek još tri puta više. Onda će to biti 240 tisuća cjelokupnih gubitaka ruske vojske. To je ogromna trauma za stotine tisuća ruskih obitelji i milijune ruskih građana. Tako Kremlj riskira, ako neće uspjeti pobjeći u Haag na međunarodni sud za ratne zločine, onda kod kuće to može samovoljno napraviti sam ruski narod. U povijesti, ruski narodni bunt uvijek je bio krvav i žestok. To možda još sasvim ne razumije veleposlanik RF u SAD Antonov, ali Sergej Lavrov sigurno već kalkulira unaprijed.

Komentiraj