Levčenko: “Medvedev je naživciran, zato nastavlja sa svojim nepromišljenim i agresivnim izjavama”

Bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko u petak je za nacional.hr analizirao samiit EU u Bruxellesu, nalog za uhićenje vladimira Putina te nove prijetnje koje je izrekao Dmitrij Medvedev.

“U četvrtak i petak u Bruxellesu se održava samit Europske unije na razini šefova država i vlada. Europsko je vijeće osudilo rusku invaziju na Ukrajinu i potvrdilo stav o odlučnoj podršci državnog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine kao i zakonitog prava na samoobranu. Europska unija obratila se Ruskoj Federaciji sa zahtjevom da povuku svoju vojsku s teritorija Ukrajine, vrate sve njene deportirane građane, uključujući djecu, te zaustave stvaranje opasnih situacija u nuklearnoj elektrani Zaporižje”, piše Levečenko.

Dodao je da su lideri Europske unije podržali ideju stvaranja pravnog mehanizma odgovornosti političkog rukovodstva Ruske Federacije za Zločine rata u Ukrajini. “Bila je podržana ‘formula mira’ koju je predložio Volodimir Zelenski. Predsjednik Ukrajine održao je govor u online formatu. U njemu je naglasio da će iskrenost u odnosima između saveznika garantirati pobjedu, identificirajući pet uzroka odugovlačenja rata u Ukrajini. Prvi je spora reakcija zapadnih zemalja na molbu Ukrajine da dobiju rakete većeg dometa, što je moglo spriječiti napade na gradove poput Hersona i Zaporižja. Drugi je veto na isporuku suvremenih borbenih zrakoplova. Doduše, Ukrajina je počela dobivati modernizirane avione sovjetskih obrazaca (MIG-29) iz Poljske i Slovačke, što je pojačalo obrambene mogućnosti zemlje, ali oni nemaju najsuvremeniji bojne karakteristike. Treće – polako prihvaćanje paketa sankcija protiv gospodarstva, pravnih i fizičkih osoba zemlje agresora. Četvrto – odugovlačenje prihvaćanja ukrajinske ‘formule mira’ i organizacije ‘samita mira’ kao garanciju mira i sigurnosti ne samo za Ukrajinu nego i cijeli europski kontinent. Kijev je već spreman primiti strane goste na ovaj važan događaj, ali svi smo svjesni opasnosti ruskog raketiranja grada. Tako se Ukrajina nada da će domaćinstvo za organizaciju takvog samita prihvatiti neki europski glavni grad. Ovo će samo dodati globalnim sposobnostima Europe i njezinom autoritetu. I kao peto – neophodnost ubrzanja procesa transformacije u Ukrajini i europsku integraciju zemlje.  Bilo je naglašeno da nitko točno ne zna koliko će potrajati rat, ali “ako u našoj suradnji neće biti odugovlačenja i stagnacije, ako sve naši snage budu odlučno usmjerene na ukrajinsku pobjedu, onda je ovu pobjedu moguće postići i ove godine. Vrijeme ima značaj. Ne samo mjeseci i tjedni, čak i dani. Što brže ćemo zajedno djelovati to ćemo više života spasiti”, naglasio je ukrajinski predsjednik”, podsjeća Levčenko.

Ističe da je šef europske diplomacije Josep Borrell izjavio da Europska unija daje potpunu podršku Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) nakon prijetnji koje je uputio nekadašnji predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev zbog odluke o izdavanju naloga za uhićenje Vladimira Putina zbog donošenja odluka o deportaciji ukrajinske djece s privremeno okupiranih teritorija. “Takvih dokumentiranih slučajeva ima više od 16 tisuća, a među njima je i dvije tisuće siročadi. Medvedev zbog te odluke ICC-a prijeti hipersoničnom raketom ‘Oniks’ koja bi trebala uništiti zgradu suda u Haagu. Po njegovom mišljenju, raketa može biti ispaljena s ratnog broda ruske mornarice u Sjevernom moru. Borrell je u ime EU osudio takvu bezumnu izjavu sadašnjeg zamjenika Putina u Vijeću nacionalne sigurnosti i obrane RF-a. Ali, Medvedev je nastavio sa svojim nepromišljenim i agresivnim izjavama, često u alkoholiziranom stanju. Novi narativ kojeg je ozvučio bivši ruski predsjednik je da Ruska Federacija u specijalnoj vojnoj operaciji ‘ratuje ne s Ukrajinom i njezinim polunacističkim ili nacističkim režimom nego s milijunskom vojskom NATO-a, koji ima 800 milijuna stanovnika’, i daje vojnu  tehniku i novac Kijevu. Zato Medvedev kaže da treba postići ciljeve za zaštitu teritorija Ruske Federacije, izbaciti s ovog prostora sve strance i stvoriti sanitarnu zonu koja neće dozvoliti primjenu naoružanja koje ima domet 70-100 kilometara. To je u smislu demilitarizacije, ali ako toga neće biti dosta onda je neophodno donijeti neka druga rješenja”, poručio je.

‘Ovdje se ništa ne može isključiti. Ako treba stići do Kijeva, onda morate ići do Kijeva, ako treba stići do Lavova, onda morate ići do Lavova kako bi uništili ovu infekciju’, izjavio je Medvedev. Takve su prijetnje, dodaje Levčenko, samo dovele do reakcije Borrella koji je u ime EU pozvao što više država da podrže Rimski statut i pomognu odgovornom radu ICC-a kako bi stali na kraj najtežim zločinima. “Pritom je u zgradi ICC-a glavni ukrajinski odvjetnik Andrij Kostin s tajnikom ICC-a Pieterom Luisom potpisao sporazum o otvaranju terenskog ureda ICC-a u Ukrajini. Tijekom sastanka naznačeno je da svi počinitelji međunarodnih Zločina na teritoriju Ukrajine, uključujući vojno-političko rukovodstvo RF-a moraju snositi potpunu pravnu odgovornost. Sigurno je da će u broj okrivljenih za počinjene Zločine biti uključen i Dmitrij Medvedev. On je postao zagovornik rata i upotrebljavanja nuklearnog naoružanja kao i bezočnog bombardiranja ukrajinskih gradova. Medvedev osjeća da će sud nad njim bude kraći nego nad Vladimirom Putinom koji je javno iznio toliko verbalnih prijetnji različitog karaktera pa je već garantirano da će dobiti nekoliko doživotnih kazni. To ga živcira i on u neuravnoteženom stanju opet upućuje prijetnji po cijelom svijetu. Malo je čudno da antropološki najmanji na planetu političar iznosi najveće prijetnje cijelom civiliziranom društvu. Što će biti iskorišteno u praksi poslije ruskog poraza u ratu, stvarno ima smisla uspostaviti duž granice s ovom zemljom demilitariziranu zonu unutar RF-a da bi se izbjeglo korištenje oružja dometa do 100 kilometara. Osim toga, moguće je garantirati da će Medvedev dobiti veliku zatvorsku ćeliju da bi tamo uspio smjestio svoj nevjerojatno ogromni ego. Apsolutno nije isključeno da će svoju doživotnu kaznu Medvedev izdržavati u Kijevu ili Lavovu”, zaključio je Levčenko.

 

Napomena: Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Nacionala.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner