Levčenko: “Kijev ne želi zauzimati tuđe, ali svoje – neće dati!”

Bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko u srijedu je za nacional.hr analizirao sastanke ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog posljednjih dana te naoružanje koje Ukrajina dobiva od zapadnih saveznika.

“Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski od 13. do 15. svibnja bio je u službenim posjetima u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji i Vatikanu. Brojni sastanci na najvišoj razini samo svjedoče potpunoj i sveobuhvatnoj podršci Kijevu i spremnosti zapadnih država da podržvaju pravednu borbu ukrajinskog naroda do potpune pobjede, a to znači oslobođenje svih, bez izuzetaka, privremeno okupiranih teritorija. Kijev ne želi zauzimati tuđe, ali svoje – kako je propisano u svima međunarodnim konvencijama koje je prihvatila i službena Moskva – neće dati.

Principi poštivanja državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta ostaju osnovni za postojeći sustav međunarodnih odnosa i djelovanje svih međudržavnih organizacija i Ukrajina, kao zemlja osnivač Ujedinjenih Naroda, želi da one budu sprovedene i u odnosu na rusku vojnu invaziju na zemlju članicu svih postojećih važnih međuvladinih institucija u svijetu.

Tijekom obavljenih sastanaka i diskusija postalo je jasno da Ruska Federacija ne želi mirno vratiti silom zauzete silom ukrajinske prostore, zato sada samo ostaje opcija njihovog oslobađanja ukrajinskom vojskom, što je predviđeno i sukladno postojećem međunarodnom pravu. U glavnim europskim gradovima svi su svjesni da rusku vojsku na njen teritorij može potjerati samo vrlo pripremljena ukrajinska vojska koja mora imati što više naprednog naoružanja. To će dozvoliti i izbjegavanje nepotrebnih gubitaka u ljudstvu i relativno brzo i uspješno ostvariti kontraofenzivu koja će primorati Kremlj da povuče svoju vojsku na vlastiti teritorij, gdje joj je i mjesto, a ne na nezakonit način u predjelima drugih neovisnih država.

Tako je u tijeku sastanka predsjednika Volodimira Zelenskog s kancelarom Olafom Scholzem službeni Berlin objavio paket vojne pomoći Kijevu u iznosu od 2,7 milijarde eura. Ukrajina će od Njemačke dobiti 20 oklopnih borbenih vozila Marder, 30 tenkova Leopard 1, 18 teških haubica, 4 sustava protiv zračne obrane (PZO) IRIS-T-SLS i 12 jedinica za lansiranje raketa ovog sistema, kao i veliki broj rezervnih projektila za ovaj napredni sustav PZO.

Francuska i Italija Ukrajini su predale najnapredniji sustav proturaketne obrane (PRO) SAMP-T, što je europski modernizirani obrazac poznatog i efikasnog američkog sustava Patriot. Pomoću Patriota ukrajinska strana počela je precizno rušiti ruske krstareće i balističke projektile i čak nadzvučne hipersonične rakete ‘Kinžal’, koje je Moskva hvalila kao neuništive zbog brzine svog leta.

Tijekom zadnjeg najvećeg ruskog raketiranje Kijeva, u noći na 16. svibanj, ukrajinska strana srušila je 6 tih ‘neuništivih’ raketa ‘Kinžal’. Francuska će također Ukrajini dati rakete dometa do 300 kilometara, što je već učinila Velika Britanija. To može snažno promijeniti situaciju na bojišnici.

Sada ruska strana na privremeno okupiranom ukrajinskom teritoriju nema kako sakriti svoje zalihe streljiva i goriva, koji bi bili van dometa djelovanja projektila ukrajinske vojske. Također, Francuska će opskrbiti nekoliko ukrajinskih bataljuna borbenima blindiranima vozilima i svojim ‘mješancem’ lakog tenka i oklopnog transportera AMX-10 RC.

Osim toga, ukrajinska strana opet je pokrenula pitanje dobivanja borbenih aviona. Stvara se koalicija zapadnih zemalja koja će opskrbiti ukrajinske zračne snage naprednima avionima kojo će pomagati držati na sigurnom ukrajinsko nebo od ruskih bombardiranja dalekosežnim projektilima mirnih ukrajinskih gradova i davati logistiku svojoj vojsci u efikasnoj realizaciji kontraofenzive. Na čelu ove avionske koalicije su Velika Britanija i Nizozemska. Američka strana također je za Ukrajinu u Poljsku poslala 31 teški tenk Abrams M1.

Dobro je da su zapadni ukrajinski partneri shvatili neophodnost što bolje opskrbe ukrajinske vojske suvremenim vrstama naoružanja. Onaj period kad je Ukrajina dobivala uglavnom sovjetske tipove tenkova, oklopnih vozila i aviona polako prolazi. I ova pomoć u sovjetskom oružju bila je dobro došla i potrebna. S takvim oružjem ukrajinski borci već su rukovali, pa su ga mogli koristiti od prve minute. Ovo oružje odigralo je svoju važnu ulogu u obrambenim borbama ukrajinske vojske. Ali za pokretanje napada na dobro pripremljenu i naoružanu  rusku vojsku koja se već sprema za obrambeni rat treba puno više zapadnih naprednih sustava naoružanja. Tako ukrajinska strana polako prelazi uglavnom na zapadne standarde naoružanja, što je važno kad bude dobila status kandidata, a poslije toga i članice NATO-a. Drugo, ovo naoružanje će pomoći vratiti kući naoružanu do zuba rusku Zvjer koja je željna zauzeti još puno zemalja ako će pasti Ukrajina.

Rusko Zlo može se i treba zaustaviti na terenima Ukrajine i vratiti natrag u močvare Moskve i Peterburga”, napisao je Levčenko.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner