Letačka posada HRZ-a sudjelovala u dvije akcije spašavanja unesrećenih osoba

 

letačke posade Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjelovale su u utorak u dvije akcije spašavanja kod Omiša i na Pelješcu, izvijestio je MORH.

“Letačke posade 395. eskadrile transportnih helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) sudjelovale su u utorak 28. srpnja 2020. s helikopterom Mi-8 MTV1 u dvije akcije spašavanja unesrećenih, a zajedno s letačkim posadama u spašavanju su bili angažirani i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS). Obje osobe su spašene i zbrinute u KBC Firule u Splitu”, navodi se u priopćenju MORH-a.

U prvoj akciji spašena je unesrećena osoba s brda Imber iznad Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a u drugoj akciji spašena je osoba i to s brda Sveti Ilija s Pelješca u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. “Bila je ovo iznimno zahtjevna akcija spašavanja jer se odvijala u usjeku sa okomitim stijenama, a dodatno je i vjetar usložnjavao tijek operacije spašavanja. No, najvažnije akcija je provedena uspješno i sigurno”, kazao je kapetan posade helikoptera Mi-8MTV1 satnik Goran Jelić.

Drugu akciju predvodio je zapovjednik 395. eskadrile transportnih helikoptera i kapetan letačke posade pukovnik Stjepan Stepić koji je kazao kako je brzina dolaska do unesrećene osobe bila presudna. “Nakon dolaska do lokacije gdje se nalazila unesrećena osoba odmah smo pristupili pripremi i izvlačenju te se uputili na nogometno igralište u Orebiću gdje je stradalom pružena hitna pomoć, a nakon toga prevezli smo ga do Firula. Tako smo u kratkom vremenu zajedno sa spašavateljima iz HGSS-a uspjeli u dvije akcije pomoći u spašavanju unesrećenih”, istaknuo je pukovnik Stepić.

Komentiraj