‘Lepoglavska čipka hrvatsko je etnografsko blago’

23. Festival čipke u Lepoglavi od 13. do 15. rujna

Vrijeme izrade baroknih motiva od čipke veličine oko 50 centimetara traje šest mjeseci, a čipkarice odrade puno radno vrijeme od šest do osam sati da bi stvorile takav jedan predmet. Rekla je to Karmen Šoštarić, voditeljica Zadruge lepoglavske čipke. Od 13. do 15. rujna održat će se 23. međunarodni festival čipke u Lepoglavi, a uz brojne hrvatske, okupit će izlagače iz još 16 zemalja. Kako je pojasnila Karmen Šoštarić, specifičnost lepoglavske čipke je u tehnici preplitanja niti konca koja se zadržala do današnjih dana u Lepoglavi, takva tehnika davno je primjenjivana i kod briselske čipke pa mnogi lepoglavsku čipku s njom uspoređuju:

„Tradicija izrade lepoglavske čipke seže daleko u prošlost, prvi pisani trag pojavljuje se u 19. stoljeću u časopisu Vijenac. Svoj pravi procvat lepoglavska čipka doživljava krajem 19. stoljeća i u prvoj polovici 20. stoljeća zahvaljujući Zlati pl. Šufflay koja čipku oplemenjuje narodnim ornamentom, a kasnije i Danici Brössler koja lepoglavskoj čipki dodaje barokne elemente i daje joj oblik kakav danas ima. Lepoglavska čipka nagrađena je 1937. godine zlatnom medaljom u Parizu, 1939. brončanom medaljom u Berlinu, 2009. dobila je Zlatni orden čipke u Estoniji i 2011. godine na čipkarskom festivalu u Rusiji osvojila je prvo mjesto. Lepoglavska čipka je svake godine prisutna na festivalima i izložbama čipke izvan Hrvatske, što se ostvaruje kroz međunarodnu suradnju s čipkarskim centrima. Tako je sudjelovala na festivalima u Italiji, Španjolskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Poljskoj, Rusiji… “

Direktorica Ureda Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubica Dubovečak predstavila je ovogodišnji festival, koji će obilježiti tema “bajkovita kraljevska čipka”, kao i veliki mimohod u kojem će kroz Lepoglavu proći limena glazba, puhački orkestar, brojna kulturno-umjetnička društva i svi sudionici festivala. Ujedno će biti obilježeni i Dani europske baštine 2019.:

“Ponoseći se svojim čipkarskim umijećima, Lepoglavčani ovim festivalom od 1997. na međunarodnoj razini promoviraju vrijednost čipke kao iznimnog hrvatskog etnografskog blaga, koje će posjetitelji i ove godine moći upoznati kroz brojne izložbe, radionice, predavanja, kao i popratna kulturno-zabavna događanja. Uz predavanja i radionice izrade lepoglavske čipke, vezenja, pletenja košarica i logožara te izrade tradicijskih igračaka, koje će se održavati tijekom cijeloga dana, posjetitelji će prvoga dana festivala imati priliku pogledati modnu reviju učenica Srednje strukovne škole Varaždin “Bajkovita kraljevska čipka”. Subotu, 14. rujna, obilježit će Dan Kraljevine Španjolske u Lepoglavi. Na programu su igre pletenja čipke i tkanja, odnosno živi tkalački stan. Sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata nastavit će se i u nedjelju uz nastup folklorne skupine Osijek 1862. Službeno zatvaranje festivala predviđeno je za nedjelju, a bit će popraćeno gradonačelnikovim gulašom, kao i godišnjim koncertom Limene glazbe Lepoglava, uz Pihalni orkestar Železniki kao posebne goste.”

U okviru festivala publika će imati priliku pogledati i predstavu “Čipka iluzija”, nastalu u suradnji HNK Varaždin i udruge Ekomuzej Lepoglava. Predstava je temeljena na dramskom tekstu “Iluzije” suvremenog ruskog dramatičara Ivana Viripajeva.

Lepoglavska čipka, istaknula je Ljubica Dubovečak, prepoznatljiva je u Hrvatskoj i u Europi:

„Tradicija je to koju nastojimo očuvati, a čipka se radi ručno. S obzirom na težinu izrade veoma je cijenjena. Oko 200 čipkarica ima završen tečaj izrade lepoglavske čipke, a aktivnih čipkarica je svega 50-ak. Čipka se prodaje preko zadruge, a posljednjih godina registriraju se i domaće radinosti. Grad sudjeluje u promociji čipke i pomaže kroz različite poticaje, kako bi se očuvala tradicija. Lepoglavska čipka uvrštena je 2009. godine na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Festival je međunarodnog karaktera, okuplja sve čipkarske centre iz Hrvatske i jedini je takav festival. Festival je dobio oznaku ‘Remarkable festival’za 2017/2018. Europske Asocijacije Festivala (EFA) čija oznaka Festivala jamči kvalitetu sadržaja i produkcije. Time je festival postao dio zajednice festivala koji se ističu umjetničkom kvalitetom i imaju značajan utjecaj na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.”

Komentiraj