LEONARDO, drugo europsko superračunalo, počelo s radom. Evo za što će se koristiti

Screenshot YouTube

Europska unija je ostvarila svoj cilj oko uvođenja superračunala na svom području te je nedavno u Bologna Technopoleu u Italiji pustila u rad najnovije europsko superračunalo LEONARDO, otkriva ictbusiness.info.

Za javnost je otkriveno da će ovaj sustav razvijen i sastavljen u Europi, kad bude u potpunosti operativan, imati ogromnu snagu i brojne mogućnosti. LEONARDO je trenutno četvrto najsnažnije superračunalo na svijetu.

Mediji ističu da je ovo drugo od europskih pre-exascale superračunala koje je pušteno u rad, nakon LUMI-ja u Kajaaniju u Finskoj.

Superračunalo bi se u budućnosti trebalo koristiti za istraživanje karcinoma, otkrića lijekova, razumijevanje funkcioniranja ljudskog mozga, otkrivanje tehnologija čiste energije, za preciznije modeliranje klime i meteoroloških predviđanja te za praćenje možebitnih prirodnih katastrofa i pandemija.

Sustav koristi vodeno hlađenje za povećanu energetsku učinkovitost, a u budućnosti će LEONARDO biti poboljšan integracijom modernog europskog kvantnog računala.

Ovaj europski projekt se nastavlja instalacijom superračunala Deucalion petascale u Portugalu i trećeg europskog superračunala MareNostrum 5  u Španjolskoj. Prvo europsko exascale superračunalo JUPITER će biti smješteno u Jülich Supercomputing Centru u Njemačkoj.

Komentiraj