Leon Livaić ispunio velemajstorsku normu

Zagrebački međunarodni majstor Leon Livaić ostvario je rezultat karijere ispunivši visoku velemajstorsku normu.

Iako je u posljednjem, 9. kolu, vrlo jakog međunarodnog turnira na kojem je sudjelovalo 185 igrača iz 33 zemlje sa tri kontinenta Livaić nakon slabog tretiranja pozicije s usamljenim pješakom izgubio od Brazilca Yaga De Moura Santiaga i tako pokvario “umjetnički dojam”, ipak je ostvario svoj veliki cilj ispunjavanjem velemajstorske norme.

Osvojio je osmo mjesto sa 6,5 bodova, pri čemu je očekivani rezultat prebacio gotovo za 1,5 bod, a u skladu s Pravilnikom FIDE (koji kaže da je za velemajstorsku normu neophodan performans-rejting od najmanje 2600 bodova) Leon Livaić je s performansom od 2610 bodova ispunio tu visoku normu.

Umjetnički dojam u posljednji trenutak pokvario je i Mladen Palac, koji je protiv poljskog juniora Jonasza Bauma propustio dobitak u lako dobivenoj topovskoj završnici s pješakom više i umjesto na diobi drugog, završio tek na 14. mjestu. Nije se proslavio ni prvi nositelj Bartosz Socko, koji je porazom u posljednjem kolu potonuo na 19. mjesto, pola poda iza svoje supruge Monike. Prvo mjesto osvojio je daroviti ukrajinski junior Kirill Ševčenko zahvaljujući pobjedi nad Peruancem Jose Edouardom Martinez Alcantarom.

Važniji rezultati 9. kola: Ševčenko-Martinez Alcantara 1-0, Dragnev-Meshkovs 1-0, Santiago-Livaić 1-0, Blohberger-Socko 1-0, Baum-Palac remi, Vorobiov-Schoppen 1-0, Gavrilescu-Burmakin 1-0, Lodici-Froewis 1-0, Kosakowski-Istratescu 0-1, Novikov-Megalios 1-0 itd.

Konačni poredak najuspješnijih sudionika: 1. Ševčenko 7,5 bodova, 2.-6. Vorobov, Dragnev, Gavrilescu, Blohberger i Santiago po 7, 7.-17. Mehkovs, Livaić, Martinez Alcantara, Baum, Nitin, Lodici, Istratescu, Palac, Kilgus, Novikov i Socko M. po 6,5 bodova itd.

Komentiraj