Lendo iz SDA odbio potpisati odluku o imenovanju nove vlade BiH. Prosvjed bošnjačkih udruga u Sarajevu

Dopredsjednik Federacije BiH Refik Lendo odbio je u petak potpisati odluku o imenovanju nove vlade tog entiteta s obrazloženjem kako njen sastav ne održava stvarni odnos snaga među parlamentarnim političkim strankama.

Lendo, koji je na dužnost bošnjačkog dopredsjednika Federacije BiH izabran kao predstavnik Stranke demokratske akcije (SDA), potvrdio je novinarima kako je tijekom dana na potpis dobio odluku o imenovanju vlade koju je u četvrtak donijela predsjednica Federacije Lidija Bradara, ali da na nju ne kani dati svoju suglasnost.

“Neću dati suglasnost na imenovanje vlade”, kazao je Lendo, čiji je supotpis po ustavu nužan kako bi se prijedlog mogao proslijediti Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH na konačno odlučivanje.

Lendino navodi kako ne može podržati vladu “bez pobjedničke stranke SDA”. On inzistira na tvrdnji da SDA ima pravo biti u vlasti jer je pojedinačno najjača bošnjačka stranka u parlamentu Federacije iako SDA nije sastavni dio bloka koji je dogovorio uspostavu nove vlasti. Uz to tvrdi da je Bradarina odluka ionako nezakonita, jer su odluku o imenovanju vlade trebali istodobno potpisati svo troje dužnosnika.

Očekivalo se kako će Bradarino imenovanje rutinski potpisati dopredsjednik Federacije iz reda Srba Igor Stojanović, jer je njegov SDP u koaliciji s HDZ-om, čija je članica predsjednica Federacije, no i on je sada iskazao rezervu jer mu nisu prihvatljivi neki od kandidata za ministarske pozicije.

“Zamjeram način na koji se dolazi do imena. Sporan je cijeli proces kako dolazimo do tih imena”, kazao je lokalnim medijima Stojanović, dodajući kako su u njegovoj stranci “kulminirali sukobi” zbog nekih kadrovskih rješenja.

Tako se ispostavilo kako je Almin Hopovac iz SDP-a, koji bi trebao biti ministar unutarnjih poslova, podignuta kaznena prijava zbog zloporabe službenog položaja i ovlasti u vrijeme dok je bio ministar u vladi Unsko-sanske županije.

Stojanović također smatra da Sanja Vlaisavljević, koju je HDZ BiH predložio za ministricu kulture, ne bi trebala biti na toj dužnosti, a slično misli i o Anelu Kljaki iz Mostara, kojega je za ministra trgovine predložila stranka Narodni europski savez (NES).

Stojanović se u petak nije izravno očitovao, no prema navodima lokalnih medija on je od čelnika stranaka koje su dio vladajuće većine zatražio da se očituju o njegovim primjedbama i time uvjetuje svoju suglasnost na imenovanje vlade.

Rok za imenovanje nove vlade Federacije istječe 6. travnja i za sada je nejasno kako će se otkloniti blokada od koje Lendo sigurno neće odustati. Jedna od mogućnosti je da intervenira visoki predstavnik Christian Schmidt i donese neku novu odluku koja bi omogućila imenovanje vlade.

Bošnjačke udruge organizirale prosvjed protiv Schmidta u Sarajevu

Stotine prosvjednika okupilo se pred sjedištem Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR) u Sarajevu na poziv bošnjačkih nevladinih udruga kako bi unaprijed iskazali nezadovoljstvo zbog moguće intervencije Christiana Schmidta kojom bi bio deblokiran proces uspostave vlasti u Federaciji BiH.

Na prosvjede, nalik na one iz ljeta 2022., kojima se pokušalo utjecati na Schmidta da odustane od nametanja izmjena izbornog zakona, ovoga puta su pozvale sarajevske udruge “Krug 99” i “Restart”, a pridružile su joj se još neke organizacije te udruge bivših pripadnika Armije BiH.

Sudionici su nosili državne te zastave bivše Republike BiH, no bio je vidljiv i poster na kojemu su bile prekrižene fotografije Schmidta te američkog veleposlanika u BiH Michaela Murphyja.

Okupljeni su zapravo ponavljali optužbe na račun međunarodne zajednice koje, nakon izbora 2022., učestalo stižu iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) Željka Komšića. One su nezadovoljne jer su izbačene iz nove vlasti na državnoj i razini Federacije BiH i tvrde kako je time izigrana izborna volja Bošnjaka. Jedan od organizatora prosvjeda Suad Đozić iz “Restarta” kazao je kako oni traže “normalnu građansku državu” u kojoj bi jedan čovjek vrijedio jedan glas, a da sada “Zagreb preko Schmidta traži da Hrvati vladaju Federacijom”.

“Srbija, a prije svega Hrvatska, su uz potporu Europe instrumentalizirali OHR i uvode nam aparthejd”, kazala je pred okupljenima Azra Zornić, redovita govornica na ovakvim prosvjedima, koja je ovoga puta tražila Schmidtovu ostavku ili opoziv. Zornić je 2014. dobila spor pred Europskim sudom za ljudska prava zbog diskriminacije u izbornom procesu jer se u BiH nije mogla natjecati kao osoba koja se ne želi nacionalno izjasniti.

Sam visoki predstavnik prosvjednicima je, uoči njihova okupljanja, poslao poruku objavom na Twitteru.

“Mirne demonstracije su temeljno pravo u demokraciji i od ključnog su značaja za pluralističko društvo. Ja to poštujem. Otvoren sam za objektivnu razmjenu mišljenja o temama od zajedničkog interesa”, napisao je Schmidt.

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara (HDZ BiH) u četvrtak je odnijela odluku o imenovanju nove entitetske vlade čiji bi premijer trebao biti Nermin Nikšić, čelnik SDP BiH. Tu odluku u petak je odbio odobriti bošnjački dopredsjednik entiteta Refik Lendo iz SDA, dok je srpski dopredsjednik Igor Stojanović iz SDP-a zatražio dodatne konzultacije s čelnicima stranaka koje su predložile ministre jer nije zadovoljan nekima od kandidata.

Potpisi dva dopredsjednika nužan su zakonski uvjet da bi o potvrdi imenovanja nove vlade mogao odlučivati Zastupnički dom entitetskog parlamenta. Kako Lendo odbija potpisati, jedno od rješenja je da intervenira Schmidt i omogući izglasavanje nove vlade Federacije.

Predsjedateljica Zastupničkog doma Marina Mariković Lepić u petak je najavila kako će sjednica na kojoj će se o tome odlučivati svakako biti održana do 6. travnja.

“Na sjednici će biti riječi o odluci vodstva Federacije BiH, ma kakva ona bila”, kazala je Marinković Lepić za agenciju Fena.

 

 

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner