HINA /Zvonimir KUHTIĆ

LEKOVIĆ ‘Kad se vratim u Hrvatsku otići ću na policiju prijaviti što se dogodilo’

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković najavio je u petak kako će, kad se vrati u Hrvatsku, otići na policiju prijaviti da su mu vijci na prednjem desnom kotaču bili dopola prepiljeni, ocijenivši da taj slučaj ne bi trebala biti priča o njemu, već bi pažnja konačno trebala biti skrenuta na to da se novinare u Hrvatskoj često vrijeđa i da im se prijeti.

Leković je objavio  na facebooku da mu je nakon kvara na automobilu mehaničar otkrio kako su mu vijci na prednjem desnom kotaču bili dopola prepiljeni. U svojoj objavi Leković je opisao kako mu je automobil “nasred autoputa” počeo tresti i krivudati nakon čega je u zaustavnoj traci vido da mu je “prednji desni kotač iskrivljen i prednja plastična ‘maska’ izvaljena iz ležišta”.

“Odšlepali su me do prvog ozbiljnog auto mehaničara koji je auto preuzeo, obećao da će ga pregledati i ustanoviti uzrok kvara što je prije moguće. Čovjek me nakon nekog vremena obavijestio kako je ustanovio da su dva zavrtnja/šarafa na desnom prednjem kotaču prepiljena do pola i da je nakon 300 kilometara vožnje to uzrokovalo pucanje. (Naime, pokupio sam zavrtnje/šarafe, tj. njihove ostatke, na mjestu nezgode i ponio ih sa sobom)”, napisao je predsjednik HND-a.

Leković je za Hinu rekao da će kad se vrati u Hrvatsku otići na policiju prijaviti što se dogodilo. Naglasio je da je razgovarao i s ministrom unutarnjih poslova Vlahom Orepićem kojeg je to zanimalo pa su se dogovorili da se vide kad se vrati.

“Ne bi sad ovo trebala biti priča o meni. Bilo bi dobro da se konačno skrene pažnja da se novinare u Hrvatskoj često vrijeđa i prijeti. Više novinara, skupa sa mnom dobilo je osobne prijetnje smrću. Samo prošli tjedan u istom danu prijetnje su dobili i glavni urednik portala Forum.tm Goran Borković i ravnateljica Hine Branka Gabrijela Valentić. Prijetnji i uvreda dobivamo toliko da ih ja više uopće ne prijavljujem policiji”, rekao je Leković.

Najvećim problemom ocijenio je to što se dozvoljava da se u javnom komuniciranju takve stvari događaju i da one ostanu nekažnjene.

“I novinari i političari u javnom komuniciranju su odgovorni zbog toga što se takve stvari događaju. Oni koji bi na takve stvari trebali upozoravati i sprječavati to ne čine – od političara preko novinara nadalje. Ako će ičemu poslužiti ovaj slučaj, a i oni slučajevi u prošlosti, i sve ono što se događalo prije toga, bit ću zadovoljan ako se konačno taj odnos prema prijetnjama i ponašanju prema novinarima barem donekle promijeni”, poručio je.

Zbog Lekovića više saborskih klubova tražilo je tematsku sjednicu Odbora za medije. Izvršni odbor (IO) Hrvatskog novinarskog društva (HND) u petak je pozvao nadležne institucije “na istragu i primjerene reakcije”, nakon “evidentnog pokušaja ubojstva” predsjednika HND-a Saše Lekovića.

U priopćenju Izvršnog odbora kojega je potpisala članica tog tijela Elizabeta Gojan podsjeća se da su prepiljena dva vijka na jednom od kotača Lekovićeva automobila, što je uslijedilo “nakon niza pismenih, konstatnih prijetnji njemu i istaknutim članovima HND-a i urednicima hrvatskih medija”.

Hitnu istragu zatražila je i Antifašistička liga.

Komentiraj