LEKO U TEHERANU: Hrvatska i Iran zainteresirani za tješnju suradnju

Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska i Iran zainteresirani su za tješnju gospodarsku, kulturnu i znanstvenu suradnju, izjavili su u subotu u Teheranu predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i njegov iranski kolega po dužnosti Ali Laridžani, prenose iranski mediji.

“Uvjeren sam da su osigurani odgovarajući uvjeti za gospodarsku, znanstvenu i kulturnu suradnju između Irana i Hrvatske”, rekao je predsjednik iranskog parlamenta na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s Lekom, koji boravi u višednevnom službenom posjetu Teheranu na Laridžanijev poziv.

Leko i Laridžani na sastanku su među ostalim razgovarali o načinima za razvijanje zajedničkih ulaganja i jačanju trgovinske razmjene.

Leko je kazao da Hrvatska želi razvijati odnose s Iranom na svim poljima, uključujući znanost, gospodarstvo i kulturu.

“Parlamentarni odnosi između Teherana i Zagreba vrlo su prijateljski i namjeravamo iskoristi taj potencijal za daljnu suradnju na drugim poljima”, istaknuo je Laridžani dodajući da su također razgovarali o regionalnim pitanjima i terorizmu.

Kako prenose iranski mediji, Leko je rekao da su politički odnosi između Irana i Hrvatske uvijek bili dobri, čak i tijekom razdoblja sankcija nametnutih Teheranu.

“Istina je da je Hrvatska članica Europske unije, ali to ne znači da zanemaruje svoje odnose s drugim zemljama”, kazao je Leko.

Iran i Hrvatska uspostavili su diplomatske odnose 18. travnja 1992. i Iran je bio sedma po redu zemlja koja je priznala Hrvatsku, podsjećaju iranski mediji.

Komentiraj