Legendarni Doc Holliday najradije je pio brendi

Američki zubar, kockar i revolveraš, znamenita ličnost u povijesti SAD-a, posebice u razdoblju znanom kao Divlji zapad. Obitelj mu je bila imućna te mu ničeg nije nedostajalo. Otac mu se zvao Henry i bio je vojnik u dva rata SAD-a. Majka Alice podučila ga je drugim stvarima, a usmrtila ju je tuberkuloza kad je Doc imao samo 15 godina.

Završivši osnovnu i srednju školu, gdje je dobio snažno klasično obrazovanje, nastavio je školovanje i životni put na fakultetu gdje je studirao stomatologiju. Postavši zubar u 20. godini, počeo je raditi u struci, ali je TBC i njega dohvatio. Razbolio se, a liječnici su mu davali samo nekoliko mjeseci života. Nezadovoljan prognozama, Doc je opasao pištolje, uzjahao na konja i krenuo na Zapad. Odredište mu je bila Kalifornija, čija je klima navodno trebala pomoći u njegovom oporavku. Bio je visok 178 centimetara i težak oko 70 kilograma. Da bi suzbio i utišao kašalj, posegnuo je za alkoholom, a najradije je pio brendi.

No, prije dolaska na odredište, zadržao se na nekoliko usputnih stanica i upoznao najveće legende Divljeg zapada, a bio je prijatelj sa šerifom Wyattom Earpom. Uvijek je govorio da mu je draže umrijeti od pištolja ili noža nego od tuberkuloze. Umro je u jednom lječilištu, a prije smrti s užitkom je popio čašu viskija. Zadnje riječi bile su mu: “Ovo je smiješno. Oduvijek sam želio umrijeti u čizmama.” Imao je 36 godina.

Komentiraj