LEGENDA: Nina Simone – buntovnica s razlogom

Legendarna jazz pjevačica, izvrsna pijanistica i aktivistica u borbi za prava crnaca – sve je to bila ona. Kažu da je bila težak karakter prema svima, što se pripisuje bipolarnom poremećaju kojeg je imala gotovo cijeli život. I njena kći danas kaže da je “život s njenom majkom bio nevjerovatan, ali i jako težak.”, a sama Nina Simone je znala reći: “Jedini način na koji vam mogu ispričati svoju priču, o tome ko sam ja zaista, je taj da vam otpjevam svoju pjesmu.”

Kažu da je bila zahtjevna i nepredvidiva, da bi znala iznenada napustiti pozornicu ili vrijeđati publiku tijekom izvedbe pjesme ako je smatrala da ne dobiva od njih zasluženu pažnju – ali kada ju je imala, publika je bila opčinjena njome. Za svoj glas bi rekla: “Ponekad zvučim poput šljunka, a ponekad kao kava i slatko vrhnje.”

Bolovala je od raka dojke nekoliko godina prije nego je umrla u snu u svom domu u mjestu Carry-le-Rouet, 21. travnja 2003. u dobi od 70 godina. Na njenom sprovodu bili su pjevači Miriam Makeba i Patti Labelle, pjesnikinja Sonia Sanchez, glumac Ossie Davis i stotine drugih. Elton John je poslao cvijeće s porukom “We were the greatest and I love you” (“Bili smo najveći i volim te”). Simonin pepeo razasut je u nekoliko afričkih zemalja.

Komentiraj