Zvonimir Pandza/PIXSELL

Legenda klasične glazbe Gidon Kremer u travnju u Lisinskome

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ugostit će 6. travnja u ciklusu Lisinski subotom violinista Gideona Kremera (foto – bijela košulja), jednoga od najinovativnijih glazbenika današnjice koji će zagrebačkoj publici predstaviti svoj impresivni projekt Kremerata Baltica, dobitnike nagrade Grammy za najbolji komorni sastav.

Kremerata Baltica, ansambl sastavljen od glazbenika iz Latvije, Litve i Estonije, jedan je od najvećih svjetskih orkestara koji je svoju kvalitetu i svjetski ugled potvrdio mnogim nastupima u najpoznatijim glazbenim dvoranama svijeta. Dobitnik je brojnih nagrada, među njima i nagrade Grammy te ECHO (2002.), kao i Praemium Imperiale (2009.).

Za njihov planetarni uspjeh najzaslužniji je utemeljitelj ansambla, glasoviti violinist Gidon Kremer. Đak znamenitog Davida Ojstraha na Moskovskom konzervatoriju, pobjednik najvećih međunarodnih violinističkih natjecanja Kraljice Elizabete, Paganini i Čajkovski, Kremer je posljednjih pet desetljeća postigao reputaciju jednoga od najoriginalnijih i najnedostižnijih umjetnika svoje generacije.

Tijekom dugogodišnje karijere svirao je u svim najpoznatijim svjetskim koncertnim dvoranama, surađivao s velikanima te uz ustaljene forme klasične glazbe promovirao i dostignuća suvremenih autora kao Alfred Schnittke, Arvo Pärt, Giya Kancheli, Sofia Gubaidulina, Valentin Silvestrov, Luigi Nono, Philip Glass i Astor Piazzolla, koji su praizvedbu djela povjerili upravo njemu.

“Spajanje nespojivog, beskompromisna individualnost, konstantno istraživanje mogućnosti interpretacija i naviranje novih ideja donijele su mu mnoštvo nagrada te uspješnih diskografskih izdanja s kojima je učvrstio važnost svoje pozicije u povijesti glazbe”, stoji u najavi.

Uvijek otvoren za nove ideje i pomicanje granica glazbene umjetnosti, za Lisinski priprema posebno osmišljen program: Sedam posljednjih Kristovih riječi na križu, op. 51, Hob XX:1B Josepha Haydna i Gudački kvartet u es-molu br. 15 op. 144 Dmitrija Šostakoviča, obogaćene inovativnom i nadasve zanimljivom interpretacijom.

“Djela će prožeti mislima sedam svjetskih velikana, čiji su životi velika inspiracija tim vrhunskim glazbenicima: to su Primo Levi, Stephen Hawking, Rose Ausländer, Jorge Luis Borges, Harold Pinter i Steve Jobs. Vječni protivnici pojma glazbe kao usputne zabave, u Lisinskom će slušateljima pružiti nezaboravno iskustvo, uvesti ih u najdublje sfere ljepote remek-djela, koja će stopiti s ljepotom života, te time izgraditi i posebnu filozofsku dimenziju grandiozne večeri”, poručuju iz Lisinskog.

Komentiraj