LEGENDA JUGOSLAVENSKOG I SRPSKOG GLUMIŠTA Preminuo Ljubiša Samardžić

Legenda srpskog i jugoslavenskog glumišta, redatelj i producent Ljubiša Samardžić preminuo je u 81. godini života nakon teške bolesti, javljaju beogradski mediji.

U prosincu prošle godine Samardžić je primljen u Klinički centar Srbije, gdje je imao operaciju na mozgu, nakon čega je pušten na kućnu njegu. Liječnici od prosinca prošle godine nisu imali optimistične prognoze, a njegovo se stanje pogoršalo zbog kronične leukemije od koje je već dulje bolovao.

Rođen je u Skoplju 196. godine u obitelji rudara. Studirao je pravo, a potom se prebacio na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, koju je i završio.

Prvu ulogu igrao je 1961. u filmu “Igre na skelama”, a potom i niz uloga među kojima u filmovima “Bitka na Neretvi”, “Valter brani Sarajevo”, “Bombaši”, “Sutjeska”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Lude godine”, “Rad na određeno vrijeme”, “Moj tata na određeno vrijeme”, “Nije lako s muškarcima”, “Magareće godine”, “Ubojstvo s predumišljajem”, “Nataša”, “Konji vrani”… U bogatoj televizijskoj karijeri igrao je u serijama “Vruć vjetar”, “Povratak otpisanih”, “Kuda idu divlje svinje”, “Bolji život”, “Policajac s Petlovog brda”, “Jesen stiže, dunjo moja”…

Režirao je filmove Jesen stiže, Dunjo moja, Nebeska udica, Miris kiše na Balkanu. Na festivalu u Veneciji 1967. godine dobio je nagradu za film Jutro, a Zlatnog lava iste godine dobio je za film Stranac.

Komentiraj