Leedsov junak Raphinha klečeći je prošao cijeli teren kao zahvalu za uslišene molitve

Jedan od najboljih momenata zadnjeg kola engleske Premier lige svakako je slavlje igrača Leedsa Raphaela Diasa Bellolija poznatijeg kao Raphinha nakon što je njegov klub unatoč ne baš optimističnim prognozama uspio izboriti ostanak u najvišem rangu. Pred zadnje kolo Leeds je s 35 bodova bio prvi ispod crte u zoni ispadanja, dok je Burnley s istim brojem bodova imao bolju gol razliku i bio prvi iznad crte. Burnley je imao i lakšu okolnost u vidu domaće utakmice protiv Newcastlea dok je Leeds išao u goste Brentfordu.

Newcastle je rano poveo protiv Burnleya, zatim je Raphinha iz penala doveo Leeds u vodstvo a kad su Svrake povisile na 2-0 činilo se da je sve odlučeno. Međutim, Cornet je u 69. dao nadu Burnleyu a sve se zakuhalo kad je Brentford preko Canosa u 78. minuti izjednačio jer su Claretsi tada bili na samo gol do ostanka u ligi.

Ipak, Burnley nije uspio do kraja utakmice zabiti za razliku od Leedsa koji je preko Harrisona u 90+4. minuti došao do pobjede.

Slavlje koje je uslijedilo među fanovima Leedsa teško je opisati a 25-godišnji Raphinha, koji ima ikonski status kod navijača svog kluba, je prednjačio. Brazilac je, radi se zapravo o južnoameričkom običaju, na koljenima prešao dužinu terena i tako se zahvalio bogu na uslišanim molitvama. Uskoro je Raphinha završio na tribini među navijačima koji su naravno s njega skinuli sve što su mogli. Zapravo, skoro sve, kako bi zabava ipak ostala primjerena i onim najmlađima.

Raphinha je 25-godišnje desno krilo sa sedam nastupa za reprezentaciju Brazila. U Leedsu je od početka sezone 2020/21 kada je za 18.6 milijuna eura kupljen iz francuskog Rennaisa. Ove je sezone u 35 utakmica zabio 11 i asistirao za tri gola a Transfermarkt ga procjenjuje na 45 milijuna eura.

Restinga je naziv za favele u na rubu Porto Alegrea. Tamo je, u izuzetno siromašnoj obitelji, odrastao Raphinha. Cijela obitelj je spavala u jednoj sobi a povremeno nije imao novca za prijevoz na utakmice. Ponekad je, kad bi na utakmicu morao otići ujutro a vratiti se tek navečer, bio toliko gladan da je prosio novac za hranu. Bio je lud za nogometom, ali nije prošao na probama u Internationalu i Gremiju. Nakon početaka u Imbitubi uzeo ga je Avai gdje je odlično igrao za juniore. Zapazila ga je Vitoria Guimaraes i početkom 2016. je za 600 tisuća stigao u Portugal. Tu je krenuo nagli uspon, dvije godine kasnije Sporting ga je kupio za 6.5 milijuna, sljedeće godine Rennais ga je uzeo za 21 milijun  da bi još godinu kasnije uslijedio spomenuti transfer u Leeds.

„Dajte mi loptu i donijet ću vam osmjeh“, poznata je izreka Leedsovog heroja Raphinhe. Hoće li i sljedeće godine igrati za Leeds, teško je reći, vjerojatno je ipak predobar da ne završi u nekom klubu europske razine.

Komentiraj