FaH

LEDENA DVORANA: Predsjednica Grabar-Kitarović otvorila 48. Zlatnu piruetu

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak navečer je u Zagrebu svečano otvorila 48. Zlatnu piruetu, jedno od najstariih klizačkih natjecanja na svijetu koje se održava u Ledenoj dvorani zagrebačkog Doma sportova.

Predsjednica Grabar-Kitarović je u svom govoru istaknula da je Hrvatska zemlja koja je ponosna na svoju bogatu sportsku tradiciju, vrhunska ostvarenja i organizaciju brojnih sportskih natjecanja.
“Zahvaljujući Hrvatskom klizačkom savezu i Gradu Zagrebu kao domaćinu, Zlatna pirueta je u svojoj dugoj povijesti ugostila brojne olimpijske, svjetske i europske pobjednice. I na ovogodišnjoj 48. Piruetu sudionicama uz toplu dobrodošlicu želim ispunjenje njihovih natjecateljskih očekivanja, a organizatorima čestitam na velikom trudu. Uvjerena sam kako će i ova Pirueta ljepotom klizanja ostati u sjećanju kao sportski, umjetnički i društveni događaj koji tradicionalno pridonosi ugodnom druženju i njegovanju međunarodnih odnosa. Dopustite mi da kao predsjednica Republike Hrvatske, ali i kao klizačka mama svim natjecateljima zaželim ostvarenje svih sportskih želja”, rekla je u govoru Kolinda Grabar Kitarović.
Prije svečanog otvaranja održana su dva programa. Talijanski plesni par Charlene Guignard i Marco Fabbri poveo je nakon kratkog plesa. Par koji je na prošloj Pirueti osvojio srebro, danas je skupio velikih 68,24 boda i uvjerljivo poveo ispred drugoplasiranih Amerikanaca, prošlogodišnjih juniorskih prvaka svijeta, Kaitlin Hawayek i Jean-Luc Bakera (58,76). Treći su trenutačno Japanci, Emi Hirai i Marien de la Asuncion sa 51,04 boda.
U sportskim parovima u vodstvu su Rusi, Jevgenija Tarasova i Vladimir Morozov. Aktualni treći par Europe skupio je velikih 73,06 bodova ispred svojih sunarodnjaka Kristine Astahove i Alekseja Rogonova (65,06).
Hrvatski par Lana Petranović i Michael Lueck trenutačno je 11. sa 36,38 bodova.
“Na žalost, nismo uspjeli osigurati normu za Europsko prvenstvo. Nedostajalo nam je samo 0,18 bodova. Tužni smo zbog toga, ali mi zajedno kližemo samo 6 mjeseci, ovo je naš prvi nastup u Zagrebu i ne smijemo biti razočarani. Ništa, nastavit ćemo naporno raditi pa u veljači pokušati izboriti Svjetsko prvenstvo”, rekla je Lana nakon nastupa.
U petak od 14 sati natjecanje otvaraju klizačice među kojima će biti zanimljivo vidjeti okršaj aktualne olimpijske pobjednice Adeline Sotnikove i svjetske i europske prvakinje Elizavete Tuktamiševe, a nastupiti će i velika hrvatska nada Tena Čopor.

Komentiraj