LeAnne Rimes podijelila ‘neskromno iskrene’ fotografije i progovorila o svojoj borbi s psorijazom

Glumica i pjevačica LeAnne Rimes objavila je na društvenoj mreži Instagram dvije ‘neskromno iskrene’ fotografije svoje kože kako bi progovorila o svojoj borbi s psorijazom.

“Znate kada izgovorite nešto što ste jako dugo držali u sebi, i onda dolazi do ogromnog osjećaja olakšanja? To za mene predstavljaju ove fotografije. Trebalo mi je ovo. Moje tijelo, moj um i duh su to očajnički trebali”, napisala je Rimes na Instagramu, pa dodala: “Glazne je moj dar, ali želim dati glas drugim dijelovima sebe. Želim dati glas onome kroz što prolazi velik broj ljudi. Ovo je moje vrijeme da budem neskromno iskrena o tome što je psorijaza i kako izgleda”.

Brojni obožavatelji Rimes su nazvali hrabrom što je podijelila svoju priču, ističući da se osjećaju manje usamljenima u suočavanju s vlastitim izazovima.

Rimes je i ranije bila otvorena oko svoje borbe s depresijom, i svom zanimanju za spiritualnost i meditaciju. Zahvalila je svima na podršci i komentarima koje je dobila. “Samo znajte da niste sami”, poručila je.

Riječ je o kroničnoj nezaraznoj bolesti koja se uglavnom manifestira promjenama na koži i noktima, ali zahvaća i zglobove u 15 – 20 % slučajeva. Iako spada među najstarije, odavna poznate bolesti, još uvijek nisu razjašnjeni njezini uzroci, i nema usuglašenog objašnjenja za njezino pojavljivanje. Današnje teorije balansiraju između genetske podloge, izloženosti stresu i štetnim prehrambenih/životnih navika te autoimunih procesa, no niti za jednu nema dovoljno čvrstih dokaza.

Osnovna značajka psorijaze je pojava crvenih, u pravilu uzdignutih plakova (zadebljanih dijelova kože), prekrivenih bjekastim ljuskama, ponekad popraćenih svrbežom. Spomenute promjene nastaju uslijed ubrzanog množenja i sazrijevanja stanica kože. Zdrava se koža obnavlja otprilike svakih 28 dana i to tako da stanice iz dubljih slojeva kože sazrijevajući dolaze na površinu, mijenjaju svoje značajke te nadomještaju površne stanice koje se odljušte. Koža zahvaćena psorijazom obnavlja se četiri do pet puta brže od zdrave kože, tako da stanice koje dolaze na površinu imaju svega tjedan dana da prođu kroz čitav razvojni proces, što za posljedicu ima njihovo gomilanje, oslabljenu funkciju i ubrzano odumiranje.

S obzirom da je koža najveći organ, i predstavlja prvu liniju komunikacije s okolinom, ne čudi što kod mnogih psorijaza predstavlja psihološku blokadu, odnonso ograničava ih u velikom broju socijalnih aktivnosti, ruši im samopouzdanje te ih često čini povučenima i depresivnima. Srećom, manji dio oboljelih pati od težih oblika psorijaze – 1/3, dok je u ostale 2/3 prisutan neki od blažih oblika, s dužim periodima remisije (poboljšanja) i boljom reakcijom na terapiju.

Komentiraj