‘Lažne teze o neprimjerenim sadržajima u kurikulumu’

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pozvala je u srijedu učitelje i građane da informacije o kurikulumima traže na službenim stranicama Ministarstva, s obzirom na širenje netočnih informacija vezanih uz sadržaj kurikuluma hrvatskog jezika, istaknuvši kako “nema govora o širenju neprimjerenoga sadržaja u školama, što se lažnim tezama želi implicirati”.

“S obzirom na širenje netočnih informacija vezanih uz sadržaj kurikuluma Hrvatskoga jezika te upite koje nam upućuju učitelji, važno je razjasniti sve dvojbe i nejasnoće”, ističe Divjak u redovitom newsletteru namijenjenom učiteljima.

Knjiga Zorana Ferića “Anđeo u ofsajdu”, čiji se dijelovi šire javnim prostorom kao primjer neprimjerenoga sadržaja, ističe Divjak, ne nalazi se na popisu lektire u sklopu novoga kurikuluma Hrvatskoga jezika, što se može i provjeriti na službenim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja te nema govora o širenju neprimjerenoga sadržaja u školama, što se lažnim tezama želi implicirati.

“Apeliramo na sve učitelje i građane da informacije traže na službenim stranicama Ministarstva, odnosno da ne padaju pod utjecaj sustavno plasiranih lažnih vijesti”, ističe.

Ministrica podsjeća da je kurikulum Hrvatskoga jezika prošao stručnu i javnu raspravu te da ga je recenzirao HAZU i on je sada dorađen i dostupan je na poveznici na internetskim stranicama MZO.

“Nastala situacija jasno pokazuje nužnost provedbe kurikularne reforme ove jeseni koja, uz ostale novosti, sadrži i učenje o medijskoj pismenosti i prepoznavanju lažnih vijesti kao što je ova na koju sada reagiramo”, poručila je ministrica Divjak.

Komentiraj