Lavrov upozorio SAD da ne treba sve miješati u vezi iranskog nuklearnog sporazuma

Epa

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je u petak Sjedinjene Države da “ne miješaju kruške i jabuke” u vezi iranskog nuklearnog sporazuma.

“Ponovno pregovaranje o sporazumu značilo bi ne poštivati ga”, rekao je na konferenciji za novinare u Ujedinjenim narodima u New Yorku dok je Washington zatražio da se uzmu u obzir druge “prijetnje” (balistički program, intervencija u Siriji, kibernetički napadi) koje Teheran predstavlja na Bliskom istoku.

“Bilo bi pogrešno miješati kruške i jabuke, posebice u tako složenom problemu kao što je iranski nuklearni sporazum”, ocijenio je Lavrov.

Američki predsjednik Donald Trump, koji prijeti paranjem povijesnog sporazuma iz 2015., treba potvrditi do sredine listopada pred Kongresom da Iran poštuje svoje obveze koje bi trebale jamčiti isključivo mirnodopsko obilježje njegovog nuklearnog programa. Ukoliko to ne učini, to bi otvorilo put mogućem ponovnom određivanju američkih sankcija ukinutih u sklopu teksta.

Lavrov drži da Rusija nije jedina koja govori da je potrebno spasiti taj sporazum Teherana s velikim silama. “To su rekle sve europske zemlje potpisnice i većina država članica Vijeća sigurnosti, u sklopu Opće skupštine Ujedinjenih naroda ovog tjedna”, naglasio je.

Komentiraj