Lavrov traži od sirijskih pobunjenika da pomognu u uspostavi primirja

epa

Pobunjenici i oni koji ih podupiru moraju “djelovati” kako bi primirje u Siriji funkcioniralo, rekao je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, dodajući da će Moskva i ubuduće pomagati sirijskoj vojsci kako bi “otklonila terorističku prijetnju”.

“Rusija i sirijska vlada su već objavile da su uspostavile humanitarne koridore u istočnoj Ghouti”, rekao je Lavrov u UN-ovu Vijeću za ljudska prava u Ženevi.

“Pozivamo članice takozvane američke koalicije da osiguraju jednak humanitarni pristup područjima pod njihovom kontrolom”, dodao je.

“Sada je red na borcima i na njihovim pomagačima da djeluju. Borci koji su se dolje učvrstili i dalje bombardiraju Damask, sprječavajući dopremu pomoći i evakuaciju onih koji žele otići”, rekao je.

Oko 400.000 ljudi je blokirano u enklavi istočnoj Ghouti koju kontroliraju pobunjeničke skupine, među kojima i džihadisti.

Lavrov je u Vijeću istaknuo da će njegova zemlja i dalje pružati “potporu sirijskoj vojsci u njezinim naporima da zauvijek otkloni terorističku prijetnju”.

Razgovarajući zatim s novinarima optužio je Sjedinjene Države i njihove saveznike u Siriji da “svjesno ili nesvjesno štede teroriste”.

“To smo pitanje postavljali Washingtonu više puta i nismo dobili vjerodostojan odgovor”, dodao je ministar.

“No potpuno je jasno da terorizam u Siriji moramo potpuno iskorijeniti”, rekao je.

Lavrov je usto kazao da je “sirijski narod danas pogođen najgorom humanitarnom krizom”.

Pozvao je i na nastavak mirovnih pregovora o Siriji nakon susreta s UN-ovim posebnim izaslanikom za Siriju Staffanom de Misturom.

Komentiraj