LAVROV TILLERSONU: Rusija spremna na suradnju sa SAD iako će im zaplijeniti daču?

EPA

Rusija je i dalje spremna surađivati sa Sjedinjenim Državama uz međusobno poštivanje, rekao je u petak ruski ministar vanjskih poslova svom američkom kolegi, navodi rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Tijekom telefonskog razgovora s Rexom Tillersonom Sergej Lavrov je potvrdio da je Rusija i dalje spremna na normalizaciju bilateralnih odnosa sa Sjedinjenim Državama i suradnju u važnim međunarodnim pitanjima, navodi ministarstvo u priopćenju i precizira da je to moguće samo u ravnopravnom odnosu i uz međusobno poštivanje.

Rusija je u petak zatražila od SAD da smanji broj diplomatskog osoblja na 455 do 1. rujna kako bi se to izjednačilo s brojem diplomatskog osoblja u ruskom veleposlanstvu u SAD-u, nakon što je američki Kongres usvojio sankcije zbog ruskog uplitanja u američke predsjedničke izbore 2016.

Moskva je također najavila da će zaplijeniti “daču” i skladište koje koriste američki diplomati.

Te mjere su donesene nakon niza neprijateljskih odluka Washingtona, objasnio je Lavrov američkom kolegi, dodaje rusko ministarstvo i spominje “ilegalne sankcije, klevete, masovne izgone diplomata i izvlašenje diplomatske imovine” na američkom teritoriju.

“Posljednji događaji su pokazali da je američka politika u rukama rusofobnih snaga koji guraju Washington prema sukobu”, dodao je isti izvor.

Američki predsjednik Donald Trump se našao u nelagodnoj situaciji jer mora zauzeti oštro stajalište prema ruskoj strani ili staviti veto na zakon i tako razbjesniti vlastitu Republikansku stranku.

Komentiraj