FaH

Lavrov: Rusija ima dokaze da su turske snage na sirijskom teritoriju

Rusija posjeduje dokaze da su turske vojne snage na sirijskom teritoriju, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u emisiji emitiranoj u nedjelju na televizijskoj mreži Ren-Tv, prenoseu ruske novinske agencije.

Lavrov je turske poteze na tursko-sirijskoj granici okarakterizirao kao “puzajuću ekspanziju” i rekao da će Rusija inzistirati na tome da UN pozove Kurde na sirijske mirovne pregovore unatoč turskom protivljenju.

Komentar ruskog ministra vanjskih poslova zadnja je u nizu kontrontacija između Moskve i Ankare.

“Turska je počela izjavljivati da ima suvereno pravo na to da kreira neke sigurne zone na sirijskom teritoriju”, rekao je Lavrov turskom tv kanalu Ren TV.

“Prema našim podacima, već su se “ukopali” nekoliko stotina metara od sirijske granice, rekao je.

Rusija i Turska su na suprotnim stranama u petogodišnjem ratu u Siriji. Odnosi između dviju zemalja  strmoglavili su se nakon rušenja ruskog zrakoplova u studenome što je ruski predsjednik Putin nazvao “nožem u leđa”.

Lavrov je u istoj emisiji rekao da je Rusija voljna koordinirati svoje poteze u Siriji sa SAD-om  kako bi grad Raka mogao biti ponovno vraćen. ”

“U jednoj fazi Amerikanci su predložili ‘podjelu zadaća’: ruske zračne snage trebale bi se koncentrirati na oslobađanje Palmire, a koalicija pod vodstvom SAD-a uz rusku pomoć  trebala bi se koncentrirati na oslobađanje Rake”, kazao je Lavrov na ruskoj televiziji.

Komentiraj