Lavrov pozvao SAD da objavi korespodenciju o izborima 2016.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u utorak da je Moskva htjela objaviti razgovore s Washingtonom koji bi, kako je rekao, obranili Rusiju od optužbi da se miješala u američke izbore 2016., no SAD je blokirao njihovo objavljivanje.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim američkim kolegom državnim tajnikom Mikeom Pompeom, Lavrov je još jednom odbacio američku optužbu da je Moskva pokušala utjecati na izbore 2016., koji su rezultirali iznenađujućom pobjedom predsjednika Donalda Trumpa.

“Predložili smo svojim kolegama, u svrhu raspršivanja svih neutemeljenih sumnji: dopustite da objavimo taj povjerljivi kanal korespodencije koji je počeo od listopada 2016., do studenoga 2017., kako bi sve postalo vrlo jasno mnogim ljudima”, rekao je Lavrov uz pomoć prevoditelja na konferenciji za novinare.

“Međutim, na žalost, to je administracija odbila to učiniti”, dodao je Lavrov koji je počeo sastanak s Trumpom u Bijeloj kući. “Bili smo spremni učiniti to, objaviti tu korespodenciju koja se dogodila.”

Zasad nije jasno na koju se korespodenciju Lavrov referirao, napominje Reuters. On je rekao da je Moskva “koristila kanale koji su postojali” između Washingtona i Moskve u vrijeme Obamine administracije 2016. godine, te da nije dobila nikakav odgovor kad je tražila mogućnost da izravno govori o optužbama.

Stojeći pored Lavrova na konferenciji za novinare Pompeo je ponovno upozorio Moskvu da se ne miješa na američke izbore u studenome sljedeće godine.

Komentiraj