Primirje između proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske stupa na snagu u ponedjeljak u Ukrajini nakon dogovora koji su postigli Kijev, Moskva, Berlin i Pariz, najavio je u subotu u Muenchenu ruski ministar vanjskih poslova.

“Dobro je što se Kontaktna skupina (ministri vanjskih poslova Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske) opet dogovorila o početku primirja 20. veljače”, rekao je Sergej Lavrov ruskim novinarima nakon tog susreta u takozvanom normandijskom formatu.

Dogovor obuhvaća i “početak povlačenja teškog oružja” na istoku Ukrajine, dodao je ministar.

“Normandijski format je ispitao dokle se došlo u provedbi dogovora koji su postigli predsjednici Rusije, Francuske, Ukrajine i njemačka kancelarka” u listopadu u Berlinu, rekao je Lavrov.

“Zaključili smo da nije bilo većeg napretka u vezi s rezultatima odluka donesenih u Berlinu”, požalio je.

U Ukrajini već gotovo tri godine traje sukob vladinih snaga i proruskih pobunjenika u kojemu je ubijeno gotovo 10.000 ljudi. Kijev i Zapad smatraju da proruske separatiste vojno podupire Rusija, što Moskva niječe.

Unatoč primirju koje je krajem prosinca uspostavljeno na istoku zemlje, sukobi se redovito nastavljaju. Početkom veljače u obnovi sukoba poginulo je tridesetak ljudi.

Komentiraj