FaH

Lavrov: Meldonij nije trebalo zabraniti

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov smatra kako lijek zbog kojeg je tenisačica Marija Šarapova pala na dopinškom testu nije ni trebalo zabranjivati.

Lavrov je naglasio kako je odluka o zabrani meldonija ‘vrlo čudna’, a to mišljenje dijeli i izumitelj lijeka.
“Izumitelj lijeka je jasno i profesionalno objasnio da taj lijek uopće nije doping već normalna metoda podrške tijelu i njegovim osnovnim funkcijama,” kazao je Lavrov u razgovoru za rusku tv postaju Ren.
Šarapova je u ponedjeljak priznala da je na Australian Openu bila pozitivna na meldonij, lijek koji poboljšava cirkulaciju i koji se ranije koristio kako bi poboljšao izdržljivost sovjetskih vojnika. Lijek je od 1. siječnja ove godine zabranjen u sportu, a Međunarodna antidopinška agencija (WADA) je objavila kako je to učinjeno jer postoje dokazi da meldonij poboljšava kapacitete sportaša i da je njegovo korištenje rasprostranjeno.
Međutim, Lavrov je od WADA-e zatražio da iznese konkretne dokaze, dodavši kako da to možda ima veze sa sovjetskim porijeklom lijeka.
“Trenutačna situacija nas navodi na mnoga pitanja zbog naleta suspenzija i optužbi na naše vodeće sportaše,” dodao je Lavrov.
British Journal of Sports Medicine je u srijedu objavio istraživanje u kojem se navodi da je prošle godine na Europskim igrama u Bakuu čak 490 sportaša koristilo meldonij koji tada nije bio zabranjen.
Ove godine na meldonij su osim Šarapove bili pozitivni i osvajač srebrne medalje na OI u Londonu gruzijski hrvač Davit Modzmanašvili, švedska atletičarka Abeba Aregawi, ruski bitalonac Eduard Latipov, te ukrajinski biatlonci Olga Abramova i Artjom Tiščenko.

Komentiraj