Lavrov kritizira EU zbog traženja da se kandidati odluče između Rusije i Zapada

epa

Moskva se ne protivi približavanju Srbije i zemalja regije Europskoj uniji (EU), ali drži da je “pogrešna politika” Bruxellesa što zemljama kandidatima uvjetuje da se odluče između Rusije i Zapada, poručio je u intervjuu ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.

Uoči posjeta Srbiji 21. i 22. veljače, Lavrov je u intervjuu za agenciju Beta rekao da sve države same trebaju procijeniti koliko uvjetovanje članstva u Uniji odgovara njihovim nacionalnim interesima i suradnji s Rusijom.

Govoreći o novoj strategiji EU-a, ministar je rekao da Rusija “ne vidi nikakav rizik u tome što zemlje u regiji Balkana, pa i druge zemlje na europskom kontinentu žele razvijati odnose s EU-om”.

“Njima daju uvjete ulaska, a oni sami trebaju procijeniti koliko im ti uvjeti odgovaraju i koliko odgovaraju nacionalnim interesima…”, naveo je Lavrov u ekskluzivnom intervjuu koji je dao dopisnici Bete iz Moskve.

Naglasio je da politika uvjetovanja povećava napetosti u Europi, a da su se njome vodili i oni koji su širili NATO, zahtijevajući od europskih zemalja, od Ukrajine, da se odluče između Rusije i Zapada.

Lavrov je izjavio kako srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, “govoreći o prioritetu ulaska Srbije u EU, nije govorio da će to biti učinjeno na račun Rusije”.

“Suprotno, on je isticao da će ruski pravac vanjske politike, ruski pravac suradnje, ostati veoma važan za Srbiju i ja sam uvjeren da to odgovara interesima srpskog naroda”, rekao je Lavrov.

Ruski šef diplomacije ocijenio je u intervjuu  da je Zapad “pogazio džentlmenski dogovor o neširenju NATO-a prema granicama Rusije”, te da sada u tu igru želi uvući i Balkan.

“Sada u tu igru žele uvući i Balkan, postavljajući balkanske države pred izbor: ili ste sa Zapadom ili ste sa Rusijom. Takav isti izbor su tražili da napravi i Ukrajina i tada je došlo do pukotine u ukrajinskom društvu, u ukrajinskoj državi, koja je dovela do neustavnog prevrata i naglog povećanja uloge radikala, uključujući neonacista u unutarnjem političkom životu naše susjedne države”.

Komentirajući problem Kosova, Lavrov je poručio da će Rusija prihvatiti bilo koje rješenje koje dogovore Beograd i Priština, naglasivši kako je bez tog dogovora dviju strana “besmisleno govoriti o mjestu Kosova u UN-u”.

Lavrov je naglasio i da je Kremlj zainteresiran za očuvanje povijesnih, duhovnih i kulturnih veza s prijateljima na Balkanu.

“Svoju nazočnost na Balkanu vidimo isključivo konstruktivno. Rusija nikada u povijesti Balkana nije donosila konfrontaciju i uvijek se trudila da u povijesti Balkana likvidira konfrontaciju. Pomagala je balkanskim državama da obrane interese svoje državnosti, interese svojih predaka, svojih religioznih, kulturnih, civilizacijskih korijena”, rekao je Lavrov.

Ruski šef diplomacije doputovat će u srijedu u dvodnevni službeni posjet Beogradu i sastat će s predsjednikom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić te ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem, a sudjelovat će i u programima obilježavanja obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Srbije i Rusije.

Komentiraj