LAVROV ‘Eliminacija Rusije s Balkana mogla bi voditi konfliktima’

EPA/ANDREJ CUKIC

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u petak u Banjoj Luci da se Rusija protivi pokušajima Zapada da ju  eliminira s Balkana u rješavanju više prijepora poput Makedonije, Crne Gore, srpsko-kosovskog rješenja ili izmjene Daytonskog mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu tvrdeći da bi to moglo rezultirati sukobima.

“Mi smo uvjereni da se ta pitanja trebaju rješavati uz suglasnost svih zainteresiranih naroda. Nedopustive su akcije vanjskih igrača da naprave umjetni izbor ili ste s nama ili s Ruskom Federacijom”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare zajedno s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

On nije izravno spomenuo zapadne zemlje, ali je očito aludirao na SAD i Europsku uniju. Rekao je kako je Rusija bila dio rješenja za postizanje mira u Bosni i Hercegovini, kao i rješenja za Kosovo.

”Rusija je zajedno sa SAD-om i Europskom unijom bila autor Daytonskog mirovnog sporazuma i rješenja kosovski krize i ne vidimo nijedan razlog da se Rusija makne od svih tih poslova a Balkan pretvori u arenu za sukobe”, rekao je ruski šef diplomacije.

Usprotivio se i mogućnosti revizije Daytonskog mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu koji ne bi uključio suglasnost oba entiteta i tri naroda.

“Ruska Federacija se zauzima za poštovanje Daytonskog sporazuma i protiv je njegove revizije. Bilo koje reforme su prihvatljive uz dva ravnopravna entiteta i tri državotvorna naroda”, rekao je Lavrov.

Ocijenio je kako je Dodik privržen provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma čak iako su ga Sjedinjene Države stavile na poseban popis sankcioniranih osoba upravo tvrdeći da potkopava Dayton.

Prethodno je Lavrov od Dodika primio najviše priznanje, orden Republike Srpske te nazočio postavljanju temeljnog kamena za srpsko-ruski centar koji se gradi u središtu Banje Luke i u okviru kojega će biti crkva u spomen na posljednjeg ruskog cara Nikolaja koji je pomogao Srbiji i Srbima da se odupru Austrougarskoj vojsci.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik odbacio je tvrdnje kako Rusija ima negativan utjecaj na ovaj entitet i Bosnu i Hercegovinu.

”Želim odbaciti nagađanja o lošem utjecaju Ruske Federacije ovdje i želim reći da je Rusija prijatelj s kojim želimo razvijati suradnju na svim razinama od ekonomske, kulturne, ali naravno i političke”, istaknuo je Dodik.

Pred dolazak ruskog ministra vanjskih poslova iz BiH organiziran je zajednički susret sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem koji je boravio u Banjoj Luci. Razmatrala se i mogućnost održavanja kvadrilateralnog susreta na razini ministara vanjskih poslova Rusije, Turske, Srbije i BiH, no tome se usprotivio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kako se ne bi, kako tvrdi nagađalo o ulozi Rusije i Turske u BiH.

“Nisam bio za održavanje takve kvadrilaterale, osim da je dobro pripremljena. Međutim, sve drugo nepripremljeno bi otvorilo nagađanja o koordiniranoj nazočnosti Rusije i Turske, što nama u Bosni i Hercegovini ne treba”, rekao je u razgovoru za bosanskohercegovačku redakciju N1 televizije Izetbegović. Otkrio je kako je Lavrov tijekom sastanka u Sarajevu jasno poručio da se zauzima za gašenje Ureda visokog međunarodnog predstavnika u BiH. Na to mu je pak Izetbegović odgovorio kako u BiH najveći problem predstavlja ponašanje političara, kao i da se OHR nalazi u zemlji kao određena vrsta osigurača.

Izetbegović je po osobnom kazivanju, šefa ruske diplomacije zamolio i da posreduje kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kako bi prestao sa secesionističkim porukama, te da Bošnjaci ostvare pravo na uporabu vlastitog jezika u javnim institucijama i školama, kao i da Banja Luka prestane s odlikovanjima osoba osuđenih za ratne zločine.

Lavrov se tijekom dana u Sarajevu susreo s tročlanim Predsjedništvomv BiH te kolegom, ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Komentiraj