Laurence Olivier – prvi glumac koji je dobio titulu lorda

Na današnji dan 1907. godine rođen je znameniti britanski glumac Laurence Olivier. Bio je jedan od najnagrađivanijih glumaca 20. stoljeća, a čak je devet puta nominiran za nagradu Oscar u kategoriji najbolje muške uloge. Laurence Olivier bio je najmlađi glumac koji je proglašen vitezom u Velikoj Britaniji, a bio je i prvi glumac uopće koji je dobio titulu lorda. Naime, 1970. godine dobio je aristokratsku titulu punog naziva “barun Olivier, od Brightona u grofoviji Sussex” (Baron Olivier, of Brighton in the County of Sussex). U Velikoj Britaniji barune se oslovljava titulom lorda pa je tim imenovanjem Lawrence postao “lord Olivier”.

Lord Olivier bio je uspješan glumac i u kazališnim i u filmskim ulogama. Na velikom platnu glumio je poznate povijesne likove, poput admirala Nelsona, vojvode od Wellingtona, generala Douglasa MacArthura i Rudolfa Hessa. Zanimljivo je da je Olivier glumio i lik profesora Moriartyja u jednoj ekranizaciji Sherlocka Holmesa, te lik profesora Abrahama Van Helsinga u ekranizaciji Drakule iz 1979. godine.

Umjetnički su bile važne Olivierove izvedbe likova iz Shakespeareovih drama. U filmovima napravljenim prema Shakespeareovim djelima, Olivier je glumio Hamleta, Macbetha, Rikarda III., Henrika V. i Othella.

Lord Olivier doživio je 82 godine života, a umro je 1989. u Engleskoj. Sahranjen je u znamenitoj Westminsterskoj opatiji (Westminster Abbey) u Londonu. Zanimljivo je da je otac lorda Oliviera bio anglikanski svećenik, kao i Olivierov ujak.

Komentiraj