Lauc: “Zagreb je blizu vrhunca, a Hrvatsku očekuju porast do četiri tisuće pozitivnih”

Hrvatska i u četvrtak bilježi novi rekord u broju zaraženih koronavirusom. U posljednja 24 sata zabilježeno je 2776 novih slučajeva zaraze, a među njima je 985 pacijenata na bolničkom liječenju.

Aktualnu epidemiološku situaciju komentirao je  znanstvenik i član Znanstvenog Savjeta Vlade Gordan Lauc.

Zagreb na vrhuncu

“Ako pogledamo što se dogodilo u najgorim primjerima u Europi, ja osobno vjerujem da ćemo mi stati niže. Mislim da je Zagreb već negdje na vrhuncu, a da bi Hrvatska idući tjedan mogla doći do porasta od tri do četiri tisuće ljudi. Mi smo imali veliki broj zaraženih tijekom ljeta, kad smo malo testirali i taj broj zaraženih će nas onemogućiti da se vinemo u visine”, rekao je Lauc za N1 televiziju.

“Jako je bitan broj testova u našem ukupnog broja. Vidimo da se brzina povećavanja smanjuje. Idemo s porastom prema dolje te ja osobno ne očekujem puno više brojeve”, ističe.

Laucova procjena optimističnija od Plenkovićeve

“Moja procjena je optimističnija od one premijerove”, tvrdi Lauc.

Osvrnuo se na novi soj virusa koji se širi iz Španjolske.

“Soj koji se jako proširi, znači da je on manje patogen. Ja vjerujem da sve ove nove varijante koje se pojave će biti manje opasne”, rekao je Lauc.

Koliko nas antitijela štite od nove zaraze?

“Puno ljudi koji su preboljeli covid nisu razvili proutijela ili smo ih brzo izgubili. Treba napraviti pametnije cjepivo koje će duže trajati i duže nas štititi. Još uvijek nismo sigurni koliko je netko nakon što preboli covid otporan”, kazao je znanstvenik.

Komentiraj