Lauc: “Sada je najopasniji trenutak koronavirusa u Hrvatskoj”

Znanstvenik i član Znanstvenog savjeta Vlade Gordan Lauc komentirao je aktualnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i naglasio kako smo blizu ili već sada na vrhuncu epidemije,

“Blizu smo ili smo čak na samom vrhuncu epidemije. Ali to znači i da je sad najopasniji trenutak i da moramo biti oprezni”, izjavio je u Dnevniku HTV-a Gordan Lauc.

“Brojevi su veliki, ali ih treba staviti u kontekst. Tjedni prosjek u Hrvatskoj je negdje iznad 450, a druge su zemlje na znatno višem broju, Belgija je na skoro 2.000. Brojevi nisu neočekivani. Ne znam što nas čeka idući tjedan. Pokušavamo to predvidjeti. Naznaka je dobrih vijesti da smo do prije nekoliko dana, na tjednoj bazi imali dvostruko više zaraženih. Sada taj broj stagnira i trenutno smo na 60 posto. U Zagrebu je taj broj počeo padati i ranije i ispod smo 50%. Brzina usporava, kazao” je Lauc.


Podsjetimo, u posljednja 24 sata zabilježena su 2772 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.106. Među njima je 1027 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 74 pacijenta. Preminulo je 20 osoba.

Komentiraj