LAUC ‘Ne znamo hoće li biti drugog vala, ali virus nije nestao’

Biolog i gostujući predavač na američkom sveučilištu Johns Hopkins, Gordan Lauc za RTL Direkt je komentirao najnovije informacije i istraživanja o koronavirusu te je li virus respiratorni ili kapljični.

“To je malo nezgodna terminologija jer on sigurno je respiratorni jer zaražuje respiratorni trakt. Što se tiče širenja, dugo vremena nismo nikako mogli shvatiti kako se tako brzo proširio. Ono što sadašnja istraživanja pokazuju je da je doista potrebna duža izloženost u zatvorenim prostorima, da je stvar u većim kapljicama, ne u malim aerosolima”, pojasnio je Lauc.

Biolog je komentirao i postotak smrtnosti, kazavši da virus nije benigan.

“Definitivno su godine najjači faktor. Mlađi od 50 i stariji od 80, s faktorom 100 je razlika u riziku i postoji jedan kontrolirani gradijent. Drugi faktor je pretilost, ali onaj najgori oblik pretilosti diže rizik za 2,5 puta. Umjerena pretilost diže rizik negdje 30, 40 posto. To je kao da ste stariji nekoliko godina, nije tako strašno”, naglasio je Lauc, koji smatra da će ne znači da će se virus nužno povući s dolaskom toplijeg vremena.

“Bitno je da shvatimo što se stvarno događa. Većina respiratornih virusa i svi koronavirusi su jako sezonalni, pojavljuju se negdje krajem studenog i nestaju u travnju. Za ovaj virus nismo znali i pogotovo što su dolazile konflikte informacije. Ono što se čini da se sada događa svagdje u Europi, toplo vrijeme ne sprečava vas da dođete u kontakt s virusom, ali čini se da se virus onda zadržava samo u nosu, ne širi se na pluća i prouzročuje teža oboljenja. Virus se sam neće promijeniti, ono što znamo od sekvenciranja, virus je više-manje isti kakav je bio”, kazao je Lauc.

Lauc smatra da je Hrvatska uspješno zaustavila prvi val.

“Imali smo eksponencijalni rast na početku i da nije bila tako odlučna akcija, vjerojatno bismo imali situaciju sličnu Lobardiji. No kako smo brzo zaustavili širenje virusa, vrlo malo ljudi je došlo s njim u kontak i ako se on vrati najesen u boljoj situaciji će biti u New Yorku ili Londonu, gdje je preboljela trećina, nego mi. Ne znamo kakav će biti drugi val i hoće li ga biti, ali dobit ćemo rano upozorenje s južne polutke, vidjet ćemo hoće li zima koja dolazi izazivati problem. Virus nije nestao, virus je tu”, upozorio je biolog, pohvalivši Vladu po pitanju mjera.

“Da se mjere nisu uvele, bilo bi puno gore. Je li neka mogla biti blaža, jesu li trebale propusnice, mi to ne možemo znati, to nemamo pravu suditi još godinu, dvije dok ne izračunamo. Vladu možemo pohvaliti da je brzo uvela mjere kada su one trebale i da ih je brzo povukla kada nisu trebale. Ne mislim da je napravljena tolika gospodarska šteta mjerama. Svi smo se mi povukli u sebe, nismo trošili”, zaključio je Lauc

Komentiraj