Lauc: “Koronavirus više nije prijetnja za državu i bilo kakve mjere nemaju smisla”

Znanstvenik i član Vladinog Znanstvenog savjeta Gordan Lauc komentirao je epidemiološku situaciju i naglasio kako treba ukinuti sve epidemiološke mjere. Govorio je i o sezonskoj gripi, te da nitko ne zna kako je prošle godine izostala.

“Ja se osobno više bojim gripe ove zime nego covida. Preskočili smo jednu sezonu prirodne imunizacije, imunitet nam je pao i mislim da je ove sezone jako mudro cijepiti se protiv gripe”, naglasio je Lauc u razgovoru za N1.

“Cjepivo protiv gripe je nešto što imamo desetljećima. Gripa je jako teška bolest i gripe se treba bojati”, dodao je.

O ukidanju mjera

“Ja osobno mislim da trebamo napraviti ono što je napravila Danska, odnosno da ovaj virus više nije prijetnja za državu. Bilo kakve mjere nemaju smisla. Sve te mjere imaju 2, možda 5 posto učinka na širenje virusa. Mi mjerama ne možemo smanjiti broj oboljelih, zbog toga smatram da sve mjere treba ukinuti”, kaže Lauc.

Istaknuo je da Znanstveni savjet Vlade već nisu imali neko vrijeme.

“U međuvremenu su predsjednik i premijer rekli da najesen treba ukinuti sve mjere i ja mislim da će se to i dogoditi”, veli.

Veliki broj Vlada se, kaže Lauc, upetljao u mrežu donošenja mjera i naglašavanja mjere.

“Jako se teško povući i reći da mjere više nisu važne. Teško je prognozirati što se će se dogoditi što se mjera tiče. Ja ne očekujem da će se dogoditi nešto drastično u pogledu novih mjera”, smatra.

 

 

 

Komentiraj