Latvijski Ventspils izbačen iz UEFA natjecanja na sedam godina, na deset godina suspendiran i ruski sudac

Kontrolno, etičko i disciplinsko tijelo (CEDB) UEFA-e danas je objavilo konačnu odluku o istrazi koja je pokrenuta povodom sumnji u pokušaj namještanja utakmice Ventspils – Bordeaux (0-1), odigrane u okviru 2. kola kvalifikacija za ulazak u Europsku ligu 2018. godine.

Latvijski klub današnjom je odlukom, zbog prevare, mita i korupcije, izbačen na sedam godina iz svih UEFA natjecanja, uključujući i sezonu 2027/2028. Osim kluba zbog radnji počinjenih na štetu integriteta nogometne igre i natjecanja kazne su izrečene i klupskim predstavnicima. Sportskom direktoru Nikolajsu Djakinsu zabranjena je bilo kakva nogometna i s nogometom povezana aktivnost naredne četiri godine, dok je predsjedniku kluba Adlanu Šiškanovu ista zabrana izrečena doživotno. Za obje kazne UEFA će od krovne svjetske nogometne kuće zatražiti da se primjenjuju i u svim FIFA članicama.

Jednaku mjeru u vidu teritorijalne primjene UEFA će zatražiti i za suca spomenute utakmice. Četrdesetogodišnji Rus Sergej Lapočkin, koji je prošle sezone pravdu dijelio u 15 utakmica elitnog razreda ruskog nogometa, dobio je zabranu obavljanja funkcije na nacionalnoj i međunarodnoj razini narednih deset godina.

FK Ventspils je klub iz istoimenog grada na sjeverozapadu latvijske obale te je jedan od najpopularnijih klubova u državi. Prvi su latvijski klub koji je igrao skupine UEFA natjecnja (Europska liga 09/10), a naslovom prvaka države okitli su se šest puta, posljednji put 2014. godine. Prošlu sezonu okončali su na četvrtom, a u aktualnoj su (nakon dvanaest odigranih utakmica) pretposljednji (osmi) na ljestvici.

Komentiraj