Latinka Perović: “Shvaća li Srbija koliko se izolira od svijeta poricanjem genocida u Srebrenici?”

Dok god Srbija bude zarobljena velikodržavnim projektom i dok bude gajila namjeru da sve Srbe stacionira u jednu državu, kao što je to bila namjera u ratovima 90-ih godina, ona je kao država neuskladiva sa Evropom i evropskim vrijednostima, izjavila je za N1 povjesničarka i politologinja Latinka Perović.

Nekadašnja utjecajna političarka u liberalnom krilu srpskih komunista, smijenjena 1971. u Titovoj sječi “srpskih liberala”, kazala je kako Srbija želi dominirati u BiH.

“Angažiranost Srbije je velika, s pretenzijama da dominira, a mislim da je i Hrvatska zainteresirana za dio hrvatskog korpusa u BiH. Smatram to normalnim susjedskim odnosima, kao što se brinete o svojim sunarodnjacima u drugim državama, tako razumijem da su Srbija i Hrvatska zainteresirane za Bosnu. Ali ja sam blizu onom stanovištu, kako se u ratu govorilo, da je BiH i srpska i hrvatska i muslimanska, i da su to tri naroda koja unutar Bosne moraju pronaći sporazum”, rekla je Perović.

Kazala je kako vjeruje da mladi mogu europeizirati područje bivše Jugoslavije. “Jako vjerujem u tu unutrašnju mobilizaciju energija i ljudskih rezervi, to je za mene put europeizacije svih tih zemalja. Vrlo je značajno da je EU otvorila vrata svim tim zemljama, da je dala mjerila i ogromna sredstva, ali ja bih ipak rekla da je težište na ljudima koji žive u tim zemljama, i da oni moraju naći način da ostanu tu, a ne da iseljavaju”, poručila je Perović.

Govorila je o velikosrpskoj politici. “To je taj projekt neprestanog širenja: Srbija je svuda gde žive Srbi. Srpstvo je povezano sa pravoslavljem. I u tom smislu su te granice vrlo ambivalentne i neodređene – s jedne strane one dekoncentriraju Srbiju od njezinog unutrašnjeg razvoja, a u isto vrijeme druge zastrašuju. I to je glavni razlog nepovjerenja”, objašnjava u razgovoru Perović, jedna od najuglednijih kritičarki srpskog nacionalizma.

Ona dodaje kako je čitava politika od 90-ih godina na vezi s koncepcijom države koja obuhvaća sve Srbe, a tu se – kako primjećuje – udružuje i vjerski element.

“U Srbiji imate jednu stranku koja dominira, koja drži institucije i neizbježno imamo situaciju da to završi u osobnoj diktaturi, autokratskom režimu u kome o svemu odlučuje jedna partija i jedan čovjek. To je ključno pitanje Srbije danas”, dodaje.

Kad je riječ počinjenom zločinu genocida u Srebrenici, Perović podsjeća na jedinstvo cijeloga svijeta u kvalifikaciji zločina iz srpnja 1995. godine, ali i na odnos Srbije: “Imate dva međunarodna suda koja su donijela presude. Imate međunarodnu demokratsku javnost koja to osuđuje kao najveći zločin počinjen u Evropi nakon Drugog svetskog rata. I razmišljam – shvaća li Srbija koliko se ona poricanjem izolira od svijeta? Koliko ide mimo svijeta dok poriče evidentne činjenice?”, komentira Perović.

Komentiraj