Last Minute Open Jazz (LMOJ) Festival u Balama, koji će se održati od 1. do 4. kolovoza ove godine, priprema svoje deseto, jubilarno, izdanje, a taj grad u samom srcu Istre ponovno će biti mjesto kvalitetne glazbe i kreativnog stvaralaštva, kakvo i priliči jazzu kao žanru, ali i životnom stilu i opredjeljenju, najavljuju organizatori.

Direktor i pokretač festivala Tomislav Pavleka kazao je kako su ponosni, osim desetom godinom festivala u Balama, i petom edicijom festivala u Vela Luci na otoku Korčuli, 6. i 7.  kolovoza te prvi put na otoku Lastovu, gdje će biti zaokruženo ovogodišnje glazbeno putovanje LMOJ festivala.

”U Velu Luku festival je stigao naoružan dobrim željama i donio sa sobom poklone. Žitelji su nas prihvatili sjajno, Oliver Dragojević se uključio od prvoga dana i sada mogu i bez nas”, kaže Pavleka i dodaje kako se nada da će festival svojim dolaskom na Lastovo “učiniti kvantni korak i pokrenuti razvoj svega na tom otoku”.

Festival, koji je do sada ugostio brojna poznata imena na svjetskoj jazz sceni, ove godine u prvi plan stavlja domaće umjetnike, uz pokoje internacionalno iznenađenje te posebne goste, čije stvaralaštvo i doprinos parira razini jazz muzičara sa svjetske scene.

”Jazz je važan jer traje. On je važan jer je obrazac izgubljene ideje o demokraciji. Jazz je dobra škola, a takve škole ne umiru. U njemu je jednako matematike kao i improvizacije i slobode. On je sračunata i izvedljiva sloboda. Čista demokratska misao pretvorena u vibracije.  Dugo sam živi jazz sve dok me nije odvojio od tla, jazz me naučio tišini, naučio me ritmu tišine, smislu  i strpljenju naučio me jedrenju kroz koraljne sprudove života”, kaže Pavleka.

Ulaz na sve koncerte u Balama je besplatan a organizatori pozivaju sve željne posebnog iskustva da ime se pridruže.

Komentiraj