Lansirana raketa Artemis I kao dio misije kojom bi čovjek ponovno sletio na Mjesec

Povijesna misija Artemis I poletjela je u ranim jutarnjim satima u srijedu nakon mjeseci iščekivanja. To je prekretnica kojom je započeto putovanje, koje će poslati svemirsku letjelicu bez posade oko Mjeseca, utirući put NASA-i da vrati astronaute na mjesečevu površinu prvi put u pola stoljeća.

Visoka raketa Space Launch System ili SLS visoka 98 metara upalila je svoje motore u 1:47 ujutro po istočnom vremenu. Ispustio je do 4,1 milijuna kilogramapotiska kako bi se povukao s lansirne rampe na Floridi i u zrak, šareno šarajući po noćnom nebu.

Na vrhu rakete nalazila se svemirska letjelica Orion, kapsula u obliku gumene kapi koja se odvojila od rakete nakon što je stigla u svemir. Orion je dizajniran za prijevoz ljudi, ali njegovi putnici za ovu probnu misiju su nežive vrste, uključujući neke lutke koje prikupljaju vitalne podatke za pomoć budućim živim posadama.

Raketa SLS potrošila je milijune litara goriva prije nego što su se dijelovi rakete počeli odvajati, a Orion sada leti kroz orbitu sa samo jednim velikim motorom. Taj će motor emitirati dva snažna potiska tijekom sljedećih nekoliko sati kako bi svemirska letjelica bila na ispravnoj putanji prema Mjesecu. Tada će, otprilike dva sata nakon polijetanja, raketni motor također otpasti, a Orion će biti ostavljen da slobodno leti ostatak svog putovanja.

Očekuje se da će Orion prijeći otprilike 2 milijuna kilometara, krećući se putem koji će ga odvesti dalje od bilo koje druge letjelice dizajnirane za ljudski let, prema NASA-i. Nakon kruženja oko Mjeseca, Orion će se vratiti i završiti svoje putovanje za oko 25,5 dana. Kapsula bi potom trebala pasti u Tihi ocean u blizini obale San Diega 11. prosinca, kada će u blizini čekati timovi za spašavanje da je izvuku na sigurno.

Tijekom misije NASA-ini inženjeri pomno će pratiti performanse letjelice. Tim će procijeniti radi li Orion kako je planirano i bit će spreman podržati svoju prvu misiju s posadom u lunarnu orbitu, koja je trenutno zakazana za 2024.

Komentiraj